Andrzejkowe przekąski Ewy Wachowicz

23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów!

Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym. "Placówka" jest wiec zupą tradycyjną, ale co rok smakuje inaczej.
Podczas Festiwalu konkursowych zup będą mogli spróbować wszyscy, którzy zawitają na Kazimierz. Centralnym punktem festiwalu będzie Plac Nowy, gdzie oprócz degustacji zup organizatorzy zapewnią doskonały program artystyczny - jak w tyglu (zupy!) wymieszają się smaki i style.

INTERIA.PL


Poza Placem, zupy będzie można skosztować we wszystkich uliczkach Kazimierza, będą serwować je restauracje, bary i puby, które wraz z zupą przygotują także inne atrakcje kulinarno - artystyczne. Późnym wieczorem wszyscy spotkają się na ogłoszeniu wyników, które będzie pretekstem do dalszej zabawy i kulinarnych dyskusji.

W tym roku wyłonieniem najsmaczniejszych zup zajmie się Jury pod przewodnictwem:
1.Piotr Bikont
2.Robert Makłowicz


Skład Jury:
3. Grażyna Leja - pełnomocnik Prezydenta Krakowa ds. Turystyki
4. Janusz Grzywacz - kompozytor
5. Jan Kanty Pawluśkiewicz - kompozytor
6. Witold Siemaszkiewicz - artysta - grafik
7. Maciej Piotr Prus - poeta
8. Wojciech Nowicki - krytyk kulinarny, Gazeta Wyborcza
9. Anna Korpała - redaktor portalu Głębia Smaku
10. Aneta Gorzelanna- Dytektor ds.Handlu i Marketingu Firma Profi
11. Joanna Gąska - dziennikarka Radia VOXFm


Międzynarodowy Festiwal Zupy, którego organizatorem jest teatr KTO rozpocznie się o godzinie 17, wtedy zostaną popbrane próbki zup do konkursu, od godziny 18 do 21 będzie można zobaczyć występy zespołów artystycznych takich jak Paulina Bisztyga z Zespołem, Mass Kotki, Ms. No One oraz Frittata. O godzinie 21.45 nastąpi uroczyste ogłosznenie wyników konkursu na Najlepszą Zupę Festiwalu (Złota Łyżka) oraz Najlepszą Tardycyjną Zupę Festiwalu (Złoty Kociołek).

Tegoroczna Zupa Placówka zostanie przygotowana przez Bayer Grill and Arena - Agatę i Marka Żak

INTERIA.PL
INTERIA.PL







Kilka faktów z poprzednich festiwali:
Rok 2002 - 15 zup konkursowych, 4 000 uczestników, 800 litrów wydanej zupy
Rok 2003 - 28 zup konkursowych, 10 000 uczestników, 1500 litrów wydanej zupy
Rok 2004 - 34 zupy konkursowe, 12 000 uczestników, 1800 litrów wydanej zupy
Rok 2005 - 32 zupy konkursowe, 15 000 uczestników, 1900 litrów wydanej zupy
Rok 2006 - 34 zupy konkursowe, 17 000 uczestników, 1800 litrów wydanej zupy
Rok 2007 - 36 zup konkursowych, 12 000 uczestników, 3000 litrów wydanej zupy
Rok 2008 - 38 zup konkursowych, 18 000 uczestników, 3200 litrów wydanej zupy
Rok 2009 ... do 15 maja zgłoszono 15 zup do konkursów...

W zeszłym roku Złotą Łyżkę przyznano za Arbuzowy chłodnik z mięta
Zgłoszenie: Tesoro del Mar,
adres: ul. Józefa 6, Kraków
Szef kuchni: Sascha Brandowsky

Składniki:
Chłodnik: arbuzy, papryczki chilli, sól / pieprz, białe wino, likier arbuzowy, szampan
Składniki zagotować, przecedzić przez sitko. Podawać na zimno z resztą składników.

oraz Miętowy kawior lub sfera (składnik kuchni molekularnej): mleko, mięta, sól, pieprz, cukier, składniki kuchni molekularnej: ci tras i algin
Wszystko wymieszać, odczekać 1 godzinę. Masę przełożyć do strzykawki i wyciskać kropla po kropli do wody z Calcic. Po 30 sek przełożyć do czystej wody. Kawior najłatwiej wyławiać sitkiem.

Calcic woda: 1l zimnej wody, 5g Calcic
Wymieszać , odczekać godzinę. Wyciskać do niej krople "kawioru".

Drugie miejsce zdobyła Zupa rybna (trattorie La Bella Mamma, ul. Kurniki 3 w Krakowie) natomiast trzecie zupa Krem Porowy (Restuarcaja Nuova Cosa Nostra Ul. Dajwór 25) wśród wyróżnionych znalazły się zupa pomidorowa z makaronem oraz zupa czarnej fasoli na bazie koli.

Sprawdź smaczne przepisy na zupę!
___________________________________________________________________

Regulamin Konkursu Zupy

W konkursie może wziąć udział każdy, kto wypełni warunki regulaminu

1.Uczestnicy indywidualni Festiwalu przygotują minimum 10 l zupy.

2.Restauratorzy przygotują minimum 30 l zupy.

3.Wszyscy uczestnicy - Indywidualni i Restauratorzy, w terminie od 14 do 22 maja . 2009 r. zgłoszą swoje zupy do konkursu - prześlą drogą mailową lub faxem przepis na zupę i podadzą adres kontaktowy.

Zgłoszenia
Teatr KTO
ul. Gzymsików 8
30-015 Kraków
tel./fax. 012 633 89 47,
tel. 012 623 73 00
sekretariat@teatrkto.pl

4. Uczestnicy Festiwalu, w dniu imprezy, w godzinach od 1700 do 1900 dokonają w recepcji Festiwalu potwierdzenia zgłoszenia uczestnictwa w konkursiewraz z: załączonym na piśmie przepisem na zupę (jeżeli nie wysłali go wcześniej do organizatora) próbką zupy konkursowej - 1 litr w słoiku
Baraka Klub, ul. Warszauera 1

5. Uczestnicy Festiwalu muszą posiadać swoje naczynia tj. garnek lub termos i chochlę (organizatorzy zapewnią naczynia jednorazowe dla konsumentów).

6. Wszystkie zupy przygotowane przez uczestników konkursu serwowane będą bezpłatnie.

7. Jury pod przewodnictwem Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza oceni serwowane zupy i ogłosi werdykt na scenie około 2130.

8. Trzy najlepsze zupy nagrodzone zostaną Złotą, Srebrną i Brązową Łyżką, najlepsza zupa tradycyjna - Złotym Kociołkiem.





Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu...

Odsłon: 651

30 min
3
Sałatki Zwyczajna surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, cebulą i marchewką to najlepszy dodate...

Odsłon: 294

15 min
9
Przekąski Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta zasmażana to pyszny dodatek do obiadu. Prosta i szybka. Doskonale sma...

Odsłon: 3901

15 min
15
Desery Biszkopt z 5 jaj

Ten przepis na biszkopt jeszcze mnie nigdy nie zawiódł. Biszkopt jest puszyst...

Odsłon: 46

30 min
6
Pieczywo Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim.

Smaczny i zdrowy cleb razowy, żytni upieczony na żytnim zakwasie. Po upieczen...

Odsłon: 14

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

2
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

2
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

14
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

3