Boże Narodzenie na słono

7 i 8 marca w Krakowie odbędzie się Kurs podstawowej wiedzy winiarskiej organizowany przez sieć sklepów KONDRAT Wina Wybrane i jego krakowskie przedstawicielstwo.

W czasie kursu będzie między innymi możliwość degustacji 20 różnych win oraz odbędą się warsztaty łączenia wina z jedzeniem.

Spotkanie poprowadzą doświadczeni sommelierzy i eksperci sieci sklepów KONDRAT Wina Wybrane. W czasie warsztatów będzie okazja, aby poznać regiony winiarskie, tajniki łączenia wina z potrawami, a także degustować ponad 20 rodzajów wina.

 

Program kursu:

1. Trochę dla zmysłów - odkrywanie smaków i aromatów.
a. Rozpoznawanie smaków.
b. Rozpoznawanie zapachów.
c. Podstawy degustacji wina.

2. Wino, Wino, Wino - co to jest? O produkcji i klasyfikacji.
a. Definicje wina.
b. Podstawy produkcji i podziału win.
c. Wstęp do regionów winiarskich.

3. Zabawa czy powaga? Winiarski savoir vivre.
a. O świadomych wyborach.
b. Zwyczaje związane z kulturą wina.
c. Wino w Europie i na świecie.

4. Wino i... jedzenie. Jak łączyć?
a. Teoria łączenia wina z jedzeniem.
b. Nauka poprzez doświadczenie - degustacje różnych potraw.
c. Wskazówki i pomysły.

5. Degustacje - przez cały kurs - w sumie 20 różnych win!
a. Zaprezentowanie szerokiego spektrum win.
b. Podstawowe białe i czerwone odmiany winorośli.
c. Najważniejsze i niszowe apelacje i regiony.

 

Więcej informacji o kursie znajdziesz tutaj!

 

Źródło: Infromacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
11
Ciasta Miodownik świąteczny - CICHA NOC

Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...

Odsłon: 6405

>60 min
20
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 5427

>60 min
32
Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 13386

60 min
22
Przekąski Śledzie po białostocku

Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...

Odsłon: 5151

30 min
6