Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Wyłoniliśmy zwycięzców konkursu, w którym do wygrania były książki „Kuchnia staropolska" wydawnictwa Buchmann. Zobacz, czy to do ciebie powędruje nagroda.

Bardzo cieszymy się, że podobnie jak my, kochacie polską kuchnię i doceniacie jej różnorodność. Wybór zwycięzcy nie był łatwy, jednak jury po długich obradach zadecydowało, że nagrody powędrują do:

Engelavae:

Za to wszystko, co jest tak nieprzewidywalne. Za zamykanie ziemniaków w cieście i przygotowywanie w ten sposób najlepszych pierogów na świecie. Za dorzucanie szczypty soli do każdego drożdżowego ciasta, bo to nieodłączny element magii, który pozwala mu tak nieziemsko wyrastać i smakować. I za to, co w tej kuchni polskiej najprostsze - poza zawiesistymi sosami, aromatycznym zapachem suszonych grzybów i sernikiem, w który wchodzi pół kilograma cukru - za ten chleb najprostszy, pszenny. Nigdzie na świecie nie można znaleźć drugiego takiego.

Sylwestra:

Polską kuchnię cenię za jej specyficzny smak i klimatyczny charakter. Pachnące olchowym dymem domowe wędliny, polskie ryby z naszych jezior a także obficie zastawione stoły są piękną częścią naszej kultury. Wiele potraw wywodzi się z czasów historycznych, co nadaj im wyniosły charakter.

Katarzyny:

Kuchnię polską cenię za smak, prostotę i naturalne zdrowe produkty. Za ten aromat unoszący się przy gotowanym bigosie i za każdego pieroga w którym jest tyle smaku (a przecież taki prosty w wykonaniu). Cenię ją za to że mając dorodne polskie jabłka jesteśmy w stanie wyczarować pyszną pieczeń, szarlotkę, nalewkę. Tyle dobroci. Nie musimy szukać w produktach egzotycznych. Kocham polskie, bo polskie jest proste i smaczne.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 10368

60 min
21