Ewa_Gotuje

Hummus na dziewięć sposobów

Do czego można dodać hummus i dlaczego warto go jeść? Popularna w kuchni arabskiej pasta coraz częściej gości na polskich stołach. Jak go zrobić oraz w jaki sposób zaserwować, aby zasmakował wszystkim domownikom?

Fot. 123RF/Picsel

Coraz częściej i chętniej eksperymentujemy w kuchni, nie bojąc się nowych, orientalnych smaków. Nic więc dziwnego, że uwielbiany przez mieszkańców Bliskiego Wschodu hummus podbił również nasze serca.

W roli głównej - ciecierzyca

Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Badania wykazały, że u osób jedzących codziennie pół filiżanki ugotowanych warzyw strączkowych, w krótkim czasie poziom złego cholesterolu obniżył się aż o 7%.

Ponadto, duża ilość błonnika w naszej diecie sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni. W ten sposób z pewnością unikniemy zjadania zbyt dużych porcji, a zrzucenie zbędnych kilogramów stanie się łatwiejsze. Błonnik zawarty w ciecierzycy pozwala także na dłużej utrzymać uczucie sytości. Naukowcy wskazują, że obecność roślin strączkowych w diecie, sprawia, że nasza ochota na podjadanie między posiłkami spada aż o 1/3. Bardzo cenną informacją może być również fakt, iż ciecierzyca jest warzywem, które poleca się osobom cierpiącym na cukrzycę. Ma ona niski indeks glikemiczny, a badania wskazują, iż włączenie tego warzywa do diety może spowolnić rozwój choroby oraz wspomóc jej profilaktykę.

Reklama

Jak można wykorzystać hummus?

Arabska pasta to nie tylko alternatywa dla dipów, ale również doskonały zamiennik dla masła. 100 hummusu to 25 g tłuszczu, a w takiej samej porcji masła jest go aż 82,5 grama. W dodatku aż 55 g to koszmar kardiologa, czyli tłuszcze nasycone, zatykające tętnice.

Wystarczy spakować opakowanie hummusu, świeże pieczywo oraz pokrojone świeże warzywa. Tak przygotowana kanapka będzie pysznym i pożywnym urozmaiceniem codziennego śniadania.

Inną metodą wykorzystania hummusu podczas przygotowywania porannych posiłków jest użycie go do przyrządzenia sałatki. Wystarczy użyć przyprawionej pasty w zastępstwie sosu. Taka metoda ma jeszcze jedną zaletę - sałatka znacznie dłużej utrzymuje świeżość niż po polaniu tradycyjnym, płynnym sosem.

Hummus może również stać się doskonałym dodatkiem do pieczonych lub smażonych mięs oraz sosem do makaronu. Jak jeszcze można go użyć? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji

 

1. Hummus tradycyjny

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Sałatka z kaszą bulgur i hummusem

Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Tortilla z hummusem

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Ciasto marchewkowe z hummusem

Fot. PannaMadzia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Tortilla z hummusem i wędzonym kurczakiem

Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Kanapki z hummusem

Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Hummus curry z pestkami dyni

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Hummus z kurczakiem i grzankami

Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3889

60 min
4
15 min
7
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3