Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hummus to samo zdrowie, pełne błonnika, białka, żelaza oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Skąd pochodzi? Hummus pochodzi z Libanu i jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Legenda głosi, że wymyślił ją sułtan Egiptu - Saladyn z dynastii Ajjubidzi w czasach wypraw krzyżowych. A z czego powstaje? Jest to pasta powstała z ciecierzycy pospolitej oraz pasty sezamowej (tahini) z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i kuminu (kminu rzymskiego). Jest niezwykle pożywny, zdrowy, ale i bardzo smaczny, czego dowodem jest tocząca się wokół niego kulinarna wojna między Izraelem, który go eksportuje oraz Libanem, roszczącym sobie prawa do jego nazwy.
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 97
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 76
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 133
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 79
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 171
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 97
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 76
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 133
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 79
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 171
Składniki
Ciecierzycę dokładnie płuczemy i zalewamy 3 częściami wody z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Moczymy ją przez minimum 12 godzin, a następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy 0,5 łyżeczki sody i gotujemy przez około 40 minut do miękkości ziaren. * Ciecierzycę gotujemy bez dodatku soli, za to z dodatkiem sody oczyszczonej, która sprawi, że ziarna będą aksamitne, miękkie i delikatne w smaku. Powstającą podczas gotowania piankę, ściągamy za pomocą sitka.
Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, studzimy, a nastepnie przekładamy do naczynia, dodajemy sok z cytryny oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę sezamową (tahini) oraz rozdrobnione w moździerzu ziarenka kuminu i ponownie miksujemy, łącząc wszystkie składniki. Całość doprawiamy do smaku solą.
Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu. Ja lubię konsystencję pasty, którą można łatwo posmarować pieczywo (na podaną ilość składników użyłam około 150 ml wody).
Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce do 1 tygodnia.
* Oliwy z oliwek nie dodajemy do masy podczas przygotowywania hummusu. Według tradycyjnej receptury rozrzedzamy go jedynie za pomocą wody. Oliwa z oliwek służy wyłącznie jako dodatek do już gotowego hummusu, świetnie poprawi jego smak wraz z dodatkiem świeżej zieleniny np. natki pietruszki. * Dodatek kuminu (kminu rzymskiego) sprawi, że nasz hummus nabierze typowo arabskiego smaku i aromatu. * Pastę Tahini możemy przygotować samodzielnie lub użyć gotowej, dobrej jakości pasty dostępnej w sklepach. Życzę smacznego! :)