Do góry

Dania główne Przepis na:

kotleciki z jajek

Dania główne

Autor: dorotakrakow

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 15

Dodano: 12.12.2009

Odsłon: 1258

wegetariańskie danie, zamiast nudnych jajek sadzonych na jarski obiad

Składniki

  • jajka, 9 szt
  • zielona cebulka lub szczypiorek, 1 pęczek
  • Miękkie masło, 1 łyzeczka kopiata
  • czerstwa bułka np. kajzerka, 1 szt
  • sól, pieprz, do smaku
  • margaryna do smazenia
  • bułka tarta do panierowania, ok.1/2 szklanki
  • mleko, 1/2 szklanki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 8 jajek ugotowac na twardo i wystudzic

  2. bułkę namoczyc w mleku i dobrze odcisnąc

  3. cebulkę lub szczypiorek posiekac

  4. jajka zemlec w maszynce lub przecisnąc przez praskę wraz z namoczoną i odciśnietą bułką,

  5. jajka wymieszac z miękkim maslem, zieleniną, surowym jajkiem { jeśli masa jest za rzadka dodac łyżeczkę tartej bulki}, doprawic solą i pieprzem

  6. zwilzonymi w wodzie dłlońmi uformowac 8 owalnych i niezbyt plaskich kotlecików,

  7. delikatnie panierowac je w tartej bułce i smazyc na margarynie /{może byc też olej lub olej zmieszany z maslem}

  8. podawac z ziemniakami piuree i salatką np.z pomidorow

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń