Do góry

Dania główne Przepis na:

Włoski kurczak po hindusku

Dania główne

Autor: tomo

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 25

Dodano: 26.12.2009

Odsłon: 555

wygląd gulasza ale też smaczny.

Składniki

  • Duży kurczak., 2kg.
  • Mąka przenna., 5-6 łyżek.
  • olej., 3 łyżki.
  • sok z cytryny., 1 sztuka.
  • cebula., 2 sztuki.
  • Zielona papryka., 1sztuka.
  • Łodyga selera naciowego., 1-2 sztuk.
  • przyprawa curry., 1 łyżeczka.
  • sól., szczypta.
  • puszka pomidorów., 80 dag.
  • masło., 1 łyżka.
  • Wiórki migdałów., garśc.
  • Ryż., 30 dag.
  • Rodzynki., garśc.
  • natka pietruszki., garśc.
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kawalki kurczaka natrzec sokiem z cytryny i obtaczac w mące.Następnie przyrumienic na oleju na złoty kolor i wyjąc z rondla.Cebule pokroic w niewielką kostkę,paprykę oczyścic z gniazd nasiennych i pokroic wmakaronik.

  2. Seler poszatkowac,czosnek obrac i przekroic na połowę.Cebulę,czosnek,seleri paprykę opruszyc curry,dodac sól i pieprz,zeszklic na tym samymtłuszczu co kurczak,dodac pomidory razem z zalewą i gotowac na średnim ogniu 5 min

  3. Dodac kawałki kurczaka,zmniejszyc ogień i dusic do miękości na małym ogniu około 30minut.Ryż ugotowac,po ugotowaniu odsączyc.Rodzynki umyc w wodzie i odstawic do napęcznienia,anastępnie lekko odcisnąc i wymieszac z ryżem.

  4. Masło rozgrzac i lekko przyrumienic migdały.Na pułmisku ułorzyc porcje kurczaka polac sosem,i obok kurczaka ułożyc kluski z ryzu posypac migdałami,iposypaną zieleniną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń