Do góry

Przekąski Przepis na:

Zupa krem z cukinii/kabaczka

Przekąski

Autor: AjakAgnieszka

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 30

Dodano: 28.04.2009

Odsłon: 11021

smaczna, lekka zupka :)

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku, w którym będziemy gotowali zupę powoli rozgrzewamy oliwę. Cukinię/kabaczek myjemy, odcinamy końce i kroimy w plastry (kabaczek dodatkowo obieramy ze skóry, cukinie zostawiamy ze skórą, bo skórka nadaje zupie piękny kolor). Cebulę obieramy i kroimy na kawałki.

  2. Podsmażamy cukinię/kabaczek i cebulę na oliwie przez 3 minuty mieszając. Słodzimy aby cukinia nie straciła koloru. Dodajemy Vegetę i zalewamy ok 750 ml wody.Gotujemy pod przykryciem 30 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i miksujemy (po zdjęciu z ognia)

  3. Podawać można z grzankami czosnkowymi. Można po nalaniu dodać świeże zioła (bazylia, natka, koperek, mięta) Druga wersja tej zupki - z kabaczka - powstała zupełnym przypadkiem, bo nie odróżniałam jeszcze wtedy cukinii od kabaczka :D i muszę przyznać, że kabaczek w zupie zasmakował mi nawet lepiej niż cukinia, a może to tylko kwestia doprawienia do smaku ;) Ważna uwaga co do wersji kabaczkowej - kabaczek koniecznie obrać ze skórki, ponieważ jest ona strasznie twarda i nawet po ugotowaniu pozostaje na tyle twarda, że ciężko się miksuje Jeśli cukinii lub kabaczka będzie więcej niż 1 kg to nie szkodzi :) zupka będzie po prostu bardziej gęsta

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kadet 01 listopada 2014
Cukinia - mała dynia od włoskiego zukinia , kabaczek - polska nazawa cukini ( w południowej i wschodniej Polsce. Oba warzywa to to samo, i nie pleć andronów , że jest inaczej. Zielony czy zółty kolor nie dowodzi o różnicy gatunku

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

AjakAgnieszka 18 marca 2011 ciekawe co Ci nie pasuje w składnikach i przygotowaniu, przepis dostałam od znajomego kucharza, i zupa jest naprawdę bardzo dobra i łatwa w przygotowaniu. Skoro Tobie nie wyszło coś tak łatwego to może po prostu nie bierz się za gotowanie. Widocznie nie potrafisz.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ramzes 12 sierpnia 2009 Ten przepis jest nie prawdziwy nie gotujcie tego.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ramzes 12 sierpnia 2009 Dzień dobry ! Ludzie jak piszecie to piszcie prawdę a te składniki i to wykonanie to do d . . . . , ten ko to pisał to naj prawdopodobniej z kąś spisał i też gotować nie umie ! Jak ktoś to przygotuje według tego przepisu to się załamie i więcej do garów nie podejdzie jak można takie bzdury pisać . A takie kremy to zupełnie inaczej się robi.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń