Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa porowo-ziemniaczana.

Przepis dnia 2009-10-25
Zupy

Autor: kamelia0559

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 111

Dodano: 21.10.2009

Odsłon: 5409

Łatwa ,smaczna i elegancka. Do podania zamiast barszczyku z krokietem.

Składniki

  • 1 dość duży por
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • pół serka topionego dużego z szynką
  • kostka knorr z kury
  • vegeta,sól,pieprz
  • 4 plasterki szynki lub polędwicy
  • 1 łyżka masła
  • grzanki z 1 dużej bułki
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyty por pokroić w plasterki.

  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  3. W garnku rozgrzać oliwę i dodać por i ziemniaki.Chwilę podsmażać energicznie mieszając.Dodać gorącą wodę do wysokości warzyw.Dołożyć połówkę serka topionego.Gotować do miękkości.

  4. Całość wywaru przelać przez sito i przetrzeć. NIE MIKSOWAĆ.

  5. Uzupełnić wywar wodą.Zagotować i doprawić.

  6. Bułkę pokroić w dość dużą kostkę.Na patelni rozgrzać masło dodać kostki bułki i na małym ogniu podsmażyć na rumiano, często mieszając.

  7. Do talerza zupy dodać grzanki i trochę pokrojonej szynki.

  8. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń