Do góry

Dania główne Przepis na:

Żurek z domowego zakwasu.

Dania główne

Autor: kamelia0559

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 111

Dodano: 29.11.2009

Odsłon: 8024

Kto lubi żurek,będzie zachwycony tym przepisem.

Składniki

  • Mąka żytnia 4 łyżki / do kupienia na allegro/
  • Letnia woda 3 szklanki
  • Wędzony boczek 4 - 6 plasterkówlub inna wędlina
  • Cebula połówka średniej
  • Por średni cały
  • Czosnek 4 ząbki
  • majeranek
  • Liść laurowy 2-3
  • Ziele 4-5
  • Kostka drobiowa knorr
  • Vegeta,sól i pieprz
  • Śmietana 2-3 łyżki
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Robimy zakwas. Do słoja wsypujemy 4 łyżki mąki żytniej,2 ząbki czosnku i zalewamy 3 szklankami letniej wody.Musi być letnia,bo zakwas zamiast się ukisić to sermentuje.Przykrywamy przykrywka lub ściereczką i odstawiamy na parapet na około 3-4 dni.Od czasu do czasu mieszamy.Zakwas nie musi być kwaśny.

  2. Zakwas wlewamy do garnka i uzupełniamy wodę do 3 litrów.Dodajemy przyprawy,kostke rosołową i vegetę. Wywar doprowadzamy do wrzenia często mieszając, aby mąka nie przywarła.

  3. Na patelni podsmażamy boczek z cebulą i dodajemy do wywaru.

  4. Por kroimy w półplasterki, czosnek wyciskamy,dodajemy do zupy.

  5. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem.Jeśli ktoś lubi można zupę zakwasić octem winnym.

  6. Podawać z jajkami na twardo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń