Do góry

Domowe porady

Bluszczyk kurdybanek

Kurdybanek zadomowił się na dziko w moim ogrodzie. Od kilku lat okazjonalnie stosuję go w kuchni. Jest to bardzo cenne zioło, a raczej mało znane. W najbliższym czasie przedstawię kilka przepisów, w których można go wykorzystać.
.


  1. Bluszczyk kurdybanek funkcjonuje pod wieloma nazwami. W ziołolecznictwie bardzo często roślina istnieje pod nazwą „kurdybanek”. Można też spotkać się z określeniem „obłożnik”.
    Występuje na terenie całej Europy. Najczęściej pojawia się na łąkach. Oprócz tego można go też spotkać na skrajach pól, czy zarośli.

    Kurdybanek kwitnie od kwietnia do czerwca. Ma drobne, niebieskie kwiatki. Nie jest wysoki. W naturze rozmnaża się przez nadziemnie i podziemne rozłogi. Jest mrozoodporny. Bardzo dobrze znosi niesprzyjające warunki atmosferyczne.

    Do spożycia nadaje się zielona, naziemna część tej rośliny i kwiaty.

    Napar z ususzonego kurdybanka polecam przy braku apetytu, biegunce, astmie, chorobach dróg oddechowych, w stanach zapalnych gardła. Wpływa też na pobudzenie trawienia i przemianę materii. Można go stosować w okładach na rany. Oprócz tego działa wzmacniająco na cały organizm. Łagodzi stres, a więc działa podobnie jak melisa.

    Do czego można wykorzystać kurdybanka w kuchni? Oprócz wspomnianego już naparu, można nim doprawiać sałatki, zupy, mięsa. Zapewniam, że wzbogaci smak tych potraw.

    Osoby, które przekonałam, a nie mające dostępu do tego wartościowego zioła, mogą go kupić w każdym sklepie zielarskim. Jest niedrogie.
    .

    zdjęcie do 1 etapu porady

Autor: kucharka-amatorka

Przepisów i artykułów: 534 Ocena: 8051

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń