Do góry

Domowe porady

Boeuf Stroganow z jelenia

Strogonof, bo i tak to danie bywa nazywane, w dobrych restauracjach przyrządza się z polędwicy wołowej, która smaży się błyskawicznie. W warunkach domowych lepiej jest wykorzystać mniej szlachetne części wołu lub nawet, jak w moim przypadku, jelenia: po pierwsze - jest to opcja tańsza, a po drugie - bardziej aromatyczna i smaczniejsza!

1,5 kg mięsa z jelenia, pokrojonego w grubą kostkę
1 cebula, obrana i bardzo drobno pokrojona
1 szklanka śmietanki
1 szklanka gęsiego lub kaczego smalcu do smażenia (jeśli ktoś nie lubi, niech użyje oleju)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki (dla koloru - niektórzy używają łyżeczki przecieru pomidorowego)
1 kieliszek wódki
sól, pieprz,

Mięso partiami obsmażać na dużej patelni na rumiano i przekładać do garnka. Z patelni odlać większość tłuszczu, zalać ją wrzątkiem, gotować, aż cały smak przejdzie do wody, którą należy wlać do garnka. Dodać cebulę , cukier i wódkę (która pomaga w kruszeniu mięsa) i dusić ok. godzinę, a następnie dodać śmietankę i dusić dalej do miękkości (pod przykryciem - ale na pół godziny przed końcem odkryć, aby sos się zredukował i nieco zgęstniał). Pod koniec gotowania dodać przyprawy.

Uwaga: dziczyzna jest twarda. To mięso, które całe życie biegało, uciekając przez drapieżnikami, więc jest praktycznie pozbawione tłuszczu i bardzo, ale to bardzo, zdrowe . Dobrze zrobione jest przepyszne, ale - niestety - wymaga długiej obróbki termicznej.
Do strogonowa pasuje wszystko: od gotowanych ziemniaków poprzez kasze aż do ryżu, ale świetnie smakuje również z dobrym pieczywem. Ta potrawa lubi też dodatek ogórka kiszonego, surówki z kiszonej kapusty lub sałaty z sosem winegret.

Autor: Kuchennik

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń