Do góry

Domowe porady

ciasta

porady na temat ciast...

  1. CIASTO KRUCHE;
    ciasta kruche wyrabia się jak najszybciej, by nie nagrzewać je zbyt długo ciepłem rąk.
    Po wyrobieniu owijamy je folią i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
    Do ciasta na babeczki można dodać 2 łyżki śmietany.
    CIASTO DROŻDŻOWE:
    Żeby ciasto drożdżowe wyrosło, to najlepiej żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W kuchni powinno być mniej więcej 23stC.
    Nie wolno dodawać więcej drożdży niż przewiduje przepis, gdyż ciasto przez to nie wyrośnie szybciej, ale szybciej później będzie czerstwieć.
    Rozczyn z drożdży najlepiej rozpuszczać w mleku- dojrzewa w ciepłym miejscu około 20 minut.
    Wyrabianie ręczne ciasta zapewnia później jego pulchność, gdyż ogrzewa się ono pod wpływem ciepła naszych rąk i od razu zaczyna rosnąć.
    Ciasto jest wyrobione dobrze, kiedy odstaje od dłoni oraz brzegów miski.
    Jeżeli do ciasta dokładamy bakalie, należy je obtoczyć w mące by nieopadły na dno.
    CIASTA UCIERANE:
    Aby ciasto się udało, należy do niego dodać produkt spulchniający razem z mąką.
    Ciasto ucieramy zawsze w jedną stronę, wtedy ciasto równomiernie się napowietrza, a po upieczeniu jest pulchne.
    Gotowe ciasto wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
    CIASTO BISZKOPTOWE:
    biszkopt z jajek zaparzanych jest odporniejszy na opadnięcia (całe jajka wbijamy do miski, miskę ustawiamy na garnku z wrzątkiem i miksujemy z cukrem tak długo by powstała gęsta biała masa jajeczna, następnie zdejmujemy miskę znad pary i mieszamy do ostygnięcia, na końcu delikatnie mieszamy z mąką).
    W czasie pieczenia biszkoptu nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika

Autor: Camilla24

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 501

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń