Do góry

Domowe porady

Ciasta kruche i półkruche

Ciasta kruche i półkruche nie są zbyt kosztowne, są łatwe i szybkie do wykonania. Mają zastosowanie do różnych wyrobów, zarówno słodkich jak i bez cukru, takich jak: placki, mazurki, spody do tortów lub farszów, drobne ciastka, babeczki, paluszki czy paszteciki.

Cechą charakterystyczną tych ciast jest ich kruchość, uzyskana dzięki dodatkowi tłuszczu, który utrudnia sklejanie się poszczególnych składników ciasta. Dlatego do ciasta kruchego dodaje się więcej tłuszczu tj. 1 część tłuszczu na 2 części mąki, do ciasta półkruchego - 1 część tłuszczu na 3 części mąki.
Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: mąka, tłuszcz ( masło, margaryna, smalec lub różne tłuszcze wymieszane ze sobą w odpowiednich proporcjach ), żółtka, a czasem śmietana oraz dodatki smakowe lub zapachowe. Skład ciasta półkruchego jest taki sam jak ciasta kruchego, różni się proporcją , jest spulchnione proszkiem do pieczenia lub amoniakiem w proszku.
Technika sporządzania ciasta kruchego i półkruchego jest identyczna i obejmuje następujące etapy:
• Przesianie mąki na stolnicę
• Wymieszanie mąki ze środkami spulchniającymi w przypadku ciasta półkruchego
• Dodanie do mąki tłuszczu i dokładne posiekanie
• Dodanie żółtek ( surowych lub gotowanych ) oraz pozostałych składników, szybkie wyrobienie ciasta ręką ( zbyt długie wyrabianie powoduje utratę kruchości )
• Schłodzenie ciasta w lodówce lub zanurzenie szczelnie zawiniętego ciasta w woreczku foliowym w zimnej wodzie
• Równomierne rozwałkowywanie schłodzonego ciasta, lekko podsypanego mąką, na grubość ok. ½ cm
• Przeniesienie na wałku rozwałkowanego ciasta na blachę lub uformowanie z niego ciastek, babeczek, pasztecików itp.
• Wstawienie blachy z ciastem do gorącego piekarnika i upieczenie ciasta w temperaturze ok.200 – 220 stopni w czasie ok. 20 – 45 minut
• Ostrożne wyjęcie ciasta z blachy lub foremek

Autor: kulinarnagosia

Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 1381

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń