Do góry

Domowe porady

Czosnek

Ogólne wiadomości o czosnku, oraz krótki film jak szybko obrać czosnek.

  1. Czosnek jest rośliną wieloletnią o charakterystycznym pędzie podziemnym w postaci cebuli (pospolicie zwanej główką) złożonej z kilku tzw. ząbków. Istnieje wiele odmian czosnku, różniących się barwą i wielkością główek. Kwiaty czosnku są jadalne.

  2. Wysuszone główki czosnku przechowuje się podobnie jak cebulę, najlepiej w przewiewnych siatkach lub splecione w warkocze. Można tez kupować go na bieżąco. W sprzedaży znajduje się także wysuszony, zmielony czosnek, ale lepiej stosować świeże ząbki, które mają więcej składników mineralnych i charakterystycznego aromatu. Można też przechowywać w lodówce , ale często należy kontrolować jego stan, ponieważ pod wpływem wilgoci czasami pleśnieje.

  3. Czosnek ma bardzo duże zastosowanie w kuchni:

    zupy: gulaszowe, kartoflanka, bulion

    sosy: czosnkowy, do sałatek

    sałatki: sałaty liściaste i mieszane, z pomidorami oraz mięsne

    ryby: gotowane, duszone, smażone, z rożna; pieczone, smażone lub z rożna owoce morza

    mięsa: baranina, jagnięcina, wieprzowina, mięso mielone, szaszłyki, pasztety, pieczone kurczaki, farsze do drobiu, dzik

    warzywa: strączkowe, zielona fasola szparagowa, ogórki, czerwona kapusta, marchew

    Czosnek można tez dodawać do masła, lub pieczywa

    Gdy zbyt mocno jest podsmażony ma gorzki smak.

    W obieraniu czosnku, szczególnie dość przesuszonego, pomaga zanurzenie go na kilka minut w wodzie, pomoże to szybkim i dokładnym ściągnięciu suchych łupinek.

Wideo do porady:

Autor: ElMar

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 584

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń