Do góry

Domowe porady

Gotowanie jajek na twardo

Jajka wkładamy do zimnej wody, aby nie popękały.
Wodę lekko solimy.
Od momentu zagotowania, jajka gotujemy 10 minut ( właściwie po zagotowaniu można wyłączyć gotowanie, ale jajka muszą pozostać w gorącej wodzie 10 minut).
Zalewamy jajka zimną wodą. Jeżeli jajka przeznaczone są do użycia na bieżąco, można każde jajko leżące w zimnej wodzie rozbić. Będzie się lepiej obierać ze skorupki.
Dłuższe niż 10 minut gotowanie spowoduje, że na jajkach pojawi się zielona obwódka i wyglądają jak nieświeże.
Pozdrawiam wszystkich jajcarzy !

  1. Porada dotyczy jajek KURZYCH ( w niektórych regionach mówi się
    " kurzęcych "

    zdjęcie do 1 etapu porady

Autor: SiwyKryzys

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 101

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń