Do góry

Domowe porady

Ja sobie radzić w niepowodzeniach kulinarnych

Ja sobie radzić w niepowodzeniach kulinarnych

  1. GDY ZUPA JEST ZA RZADKA...
    - do zupy zagęszczanej śmietaną lub kremowej najlepiej dodać żółtko ze śmietaną ( żółtko wymieszać z 80g śmietany, dodac do tego 2-3 łyżki zupy i po rozprowadzeniu wlać do garnka, mieszając. Lekko zagotować, nie przerywając mieszania).
    - dodać do garnka trochę kaszy manny i mieszać dopóki się nie rozgotuje.
    -dodać 1-2 łyżki puree z ziemniaków,
    GDY ZUPA JEST ZA GĘSTA...
    - rozcieńczyć domowym rosołem, wywarem warzywnym, albo samą woda i ponownie przyprawić.
    GDY DANIE JEST ZA RZADKIE...
    warzywa i mięso wyciągnąć łyżką cedzakową. Odparować pozostały w naczyniu płyn, az uzyska odpowiednią konsystencję, a następnie włożyć warzywa i mięso, podgrzać uważając, by sie nie przypaliło.
    GDY ROSÓŁ JEST ZBYT MĘTNY...
    - mocno zagotować,
    -dodać do rosołu kilka kostek lodu.
    - zlać rosół przez rzadkie sitko i pozostawić do wystygnięcia.
    GDY SOS SIĘ ZWARZY..
    - sos zagęszczany śmietaną spróbuj rozkręcić mikserem.
    GDY PIANA Z BIAŁEK NIE CHCE SIĘ UBIĆ..
    dodać kilka kropli soku z cytryny.

Autor: Camilla24

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 323

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń