Do góry

Domowe porady

Jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną

Dzisiaj trochę teorii na początek dnia.
Niby rzecz banalna, a jednak wiele osób nie wie o tym sposobie przyrządzania dzięki któremu zmienia się aromat :)

  1. Krok 1.
    Musimy zagotować wodę. Najlepiej cały czajnik, aby nie zabrakło????
    Krok 2
    Jeśli macie np. szklankę kaszy, gotujemy w garnku 2 szklanki wody ze szczyptą soli ( wody ma być drugie tyle co kaszy)
    Krok 3
    Przez ten czas wybraną ilość kaszy zalewamy zimną wodą, żeby chwile w niej postała.
    Krok 4
    Gdy woda w czajniku się zagotuję, odcedzamy kaszę z zimnej wody przez sito. Następnie przelewamy wrzątkiem (redukuje to całkowitą gorycz, sama zimna nie wystarczy)
    Krok 5
    Gdy woda w garnku będzie się już gotować, wrzucamy kaszę i mieszamy, aby się rozeszła równomiernie po dnie. Polecam przykryć pokrywką (ale nie całkiem tylko uchylone), dzięki temu woda szybko nie odparuję a kasza się spokojnie ugotuję bez przypalenia.
    Krok 6
    Wsiąknięcie całej wody i lepiąca konsystencja oznacza ugotowaną kaszę :)

Autor: Kasiek189

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 705

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń