Do góry

Domowe porady

Jak prosto usunąć z warzyw i owoców pestycydy i bakterie

Biegamy często za zdrowymi warzywami i owocami a nie potrafimy zrobić prawidłowo nawet wstępnej obróbki. Krótki wpis o tym jak szybko i łatwo pozbyć się z warzyw i owoców pestycydów i bakterii.

JAK OCZYŚCIĆ WARZYWA Z CHEMII, TOKSYN I BAKTERII.

Biegamy często za niby zdrowymi warzywami i owocami a nie potrafimy zrobić prawidłowo nawet wstępnej obróbki.

Krok 1. Usunięcie szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.). Wrzucamy warzywa i owoce najpierw do wody o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty.
Na 1 litr wody dodaj ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, zrobienie jest banalne a przepisy znajdziecie w sieci) Jak nie masz może być zwykły ocet.albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego

Krok 2. Usunięcie pestycydów. Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj 1 czubatą łyżkę sody kuchennej
Woda po płukaniu warzyw zmieni tym razem swój wygląd: w zależności od użytych do oprysku substancji stanie się mętna lub przybierze odcień żółtawy, na powierzchni często pokaże się tłustawy film.

Krok 3. Opłukujemy warzywa w czystej wodzie (neutralne pH 7).

To łatwe i skuteczne.. wiele osób które zaczyna prawidłowo myć warzywa i owoce szybko zaczyna odczuwać przeróżne pozytywne zmiany.
Polecam szczególnie osobom mieszkającym za granicą nie mającym dostępu do warzyw i owoców hodowanych naturalnie


zdjęcie; Luksel, darmowa baza fotek.

Autor: Perfekcyjna

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 37

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń