Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia jest bardzo zdrowym i smacznym warzywem, stanowi składnik nie tylko dań wytrawnych, ale również dań słodkich. Jest to sezonowe, jesienne warzywo, które aktualnie można spotkać praktycznie w każdym sklepie. W dzisiejszym wpisie przedstawię, jak z dynią się „obchodzić". Do dzieła!
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7912
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1196
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13687
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7912
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1196
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13687
Składniki
Krok 1 – Przecinamy dynię na mniejsze kawałki, tj. cząstki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C, pieczemy do miękkości (zależy od rodzaju dyni, u mnie to było ok. 45 minut). Możemy w trakcie pieczenia nakryć folią aluminiową, zapobiegnie to przypaleniu.
Krok 2 – Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy ze skóry, przekładamy do miski i blendujemy.
Krok 3 – Zblendowaną dynię, czyli tzw. puree z dyni możemy użyć do różnych potraw. Przechowujemy w lodówce do kilku dni, możemy również zamrozić lub zapasteryzować.