Do góry

Domowe porady

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo ?

W każdym domu zdarza się /przynajmniej od czasu do czasu/ kupić zbyt dużo pieczywa. Bułki i chleb na drugi dzień nie smakują już tak dobrze jak świeże a w kolejnych dniach już nikt po czerstwe pieczywo ręki nie wyciągnie. I co z takim pieczywem zrobić ? Oprócz tradycyjnej bułki tartej możemy wykorzystać czerstwe pieczywo na kilka innych sposobów.

  1. Szybka reakcja.
    Jeśli wiemy, że kupiliśmy zbyt dużo pieczywa możemy je od razu zamrozić. Jeśli mrozimy chleb najlepiej zamrażać pokrojony bo później łatwiej go rozmrozimy. Jeśli nie zamierzamy pieczywa mrozić to nie przechowujmy go zbyt długo w folii bo spleśnieje i już do niczego się nie przyda.

  2. Odświeżanie pieczywa.
    Lekko czerstwe bułki możemy skropić wodą i odświeżyć w piekarniku, natomiast kromki chleba możemy odświeżyć w opiekaczu.

  3. Dodatek do mięsa mielonego
    Kilkudniowe bułki możemy rozdrobnić, zalać mlekiem lub bulionem a następnie dodać do kotletów mielonych lub pasztetów.

  4. Zapiekanki.
    Najłatwiej możemy kromki pieczywa posmarować masłem, ułożyć na nich plastry żółtego sera i wędliny i zapiec w piekarniku.
    Czerstwy chleb możemy wykorzystać jako spód do zapiekanek:układamy go na dnie naczynia żaroodpornego a na nim ugotowane warzywa /np. brokuł/,zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem, posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku.

  5. Desery
    Czerstwe chałki lub bułki mleczne możemy wykorzystać do zapiekanek na słodko z owocami. Pieczywo kroimy w małą kostkę, połowę układamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na bułkach/chałce układamy owoce np. pokrojone w kostkę jabłka, truskawki i przykrywamy resztą pokrojonego pieczywa.Mleko mieszamy z jajkiem i powoli polewamy zapiekankę - tak by pieczywo z wierzchu zwilżało. Zapiekamy w piekarniku.

  6. Tosty francuskie
    Czerstwe kromki chleba zanurzamy z obu stron w rozmąconym jajku a następnie smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju na patelni. Takie tosty możemy przygotować w wersji słodkiej podając je potem np. posypane cukrem lub z musem truskawkowym. Możemy je również przygotować w wersji pikantnej dodając do jajka czosnek granulowany lub szczyptę ostrej papryki a tuż po usmażeniu posypać startym żółtym serem.

  7. Grzanki
    Czerstwe pieczywo kroimy w kostkę, mieszamy niewielką ilością oleju, oprószamy przyprawami /np.czosnek granulowany, papryka, bazylia, zioła prowansalskie/, układamy na blaszce i podpiekamy w piekarniku. Takie grzanki możemy wykorzystać do zup lub sałatek.

  8. Zupa chlebowa
    Z czerstwego pieczywa możemy również przygotować pyszną zupę. Najlepsza zupa wychodzi z pieczywa razowego. Najprostsza wersja: chleb zalewamy bulionem, gotujemy ok. 15 min, miksujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem lub ostrą papryka. Możemy podawać z grzankami lub podsmażoną kiełbasą czy boczkiem.

  9. Kilka zastosowań
    Czerstwe pieczywo zagęści zupę lub sos - wystarczy dodać je do potrawy, chwilę pogotować i wymieszać.
    Skórka razowego pieczywa dodana na wierzch gotowanej kapusty czy brukselki ograniczy rozchodzenie się nieprzyjemnego zapachu.
    Skórka suchego chleba dodana na patelnię w czasie smażenia ograniczy pryskanie tłuszczu.

  10. A jeśli już...
    Jak mawiają starsi ludzie "nie wyrzucaj chleba bo kiedyś ci go zabraknie". Zanim wyrzucimy pieczywo razem ze śmieciami warto rozejrzeć się czy gdzieś obok nie ma specjalnego pojemnika. Często rolnicy czy osoby hodujący kilka kurek zbierają chleb. Czasem takie pojemniki ustawiają schroniska dla zwierząt.

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 3734

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń