Do góry

Domowe porady

Kiełbasa która podbiła serca fanów niemieckiej kuchni

Currywurst to kultowe niemieckie fast-foodowe danie. Każdy miłośnik ulicznego jedzenia powinien spróbować, będąc u naszych zachodnich sąsiadów tego prostego cudu kulinarnego.

  1. Czym jest currywurst? To po prostu pieczona lub usmażona kiełbasa, pokrojona w plasterki, polana wspaniałym sosem pomidorowym o zdecydowanej nucie przyprawy curry.

    Oczywiście rodzaj kiełbasy ma mniejsze znaczenie, najpopularniejsze są białe kiełbaski, ale można użyć każdej innej. Jest pokrojona w plasterki, bo zdecydowanie łatwiej ją w takiej formie zjeść, nawet na stojąco.

    Jeśli chodzi o sos, to istnieje mnóstwo receptur, bardziej lub mniej pikantnych. Ale wszystkie wywodzą się z kultowego przepisu pani Herty Heuwer, która to w1949 roku w Berlinie przygotowała po raz pierwszy ten unikalny sos, polała nim upieczone kiełbaski - i tak rozpoczęła się długa historia tego rarytasu.

    Gotowy currysauce można bez problemu znaleźć w sieciówkach, ale ja zachęcam do przygotowania dla siebie tej potrawy w domu.
    Bo wiadomo, domowe jedzenie jest zdrowsze, nie zawiera żadnych E-ulepszaczy.

    Potrawa jest naprawdę smaczna, syta, a to co jest potrzebne do jej przygotowania znajdziesz w najbliższym sklepie albo w domowej spiżarni.

    Jesteście gotowi na tę kulinarną przygodę? Czy czujecie się wystarczająco zachęceni do przygotowania własnego niepowtarzalnego currywurst?

    Tak? A więc zaczynajmy!

    Oryginalny przepis na Currywurst znajdziecie w moich przepisach.

Autor: mjakmagdalena

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 108

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń