Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ja długo nie wiedziałam, że takie masło można sobie samemu zrobić. Każdy kto używa klarowanego masła wie, że rzadko jest ono dostępne we wszystkich sklepach, a trudno mi sobie wyobrazić ciasto drożdżowe bez dodatku tegoż tłuszczu, a już nie wspomnę o chrupiących naleśnikach i kotletach schabowych. Jak je zrobić? Wystarczy tylko dobrej jakości masło i trochę chęci.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 671
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 671
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Składniki
Masło roztapiamy na wolnym ogniu.
Po roztopieniu doprowadzamy masło do wrzenia , aż na powierzchni pojawi się piana.
Przy użyciu siteczka ściągamy całą piankę. Kiedy zbierzmy już całą piankę, a masło stanie się klarowne czyli przeźroczyste wówczas przelewamy je do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.
Po ostygnięciu masło szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki. Takie masło można przechowywać kilka miesięcy. Smacznego !!!