Do góry

Domowe porady

moja porada dotycząca grillowania

Najpierw rozgrzewamy dobrze grill – a potem dopiero układaj na nim produkty po ok 25-30 minutach od rozpalenia węgla temperatura grilla jest odpowiednia do pieczenia. Produkty układamy gdy na węglu pojawi się cienka warstwa popiołu .
Nie odwracamy produktów na grillu zbyt często – wystarczy raz odwrócić je w połowie pieczenia.

Najpierw rozgrzewamy dobrze grill – a potem dopiero układaj na nim produkty po ok 25-30 minutach od rozpalenia węgla temperatura grilla jest odpowiednia do pieczenia. Produkty układamy gdy na węglu pojawi się cienka warstwa popiołu .
Nie odwracamy produktów na grillu zbyt często – wystarczy raz odwrócić je w połowie pieczenia.

- Nie układamy na grillu produktów wyjętych bezpośrednio z lodówki , produkty powinny mieć temperaturę otoczenia .

Nie układamy dużej ilości produktów na grillu im więcej produktów na ruszcie – tym dłuższy czas grillowania.

Czas grillowania zależy także od temperatury powietrza – gdy jest gorąco –czas pieczenia będzie krótszy, gdy temperatura otoczenia jest niska – czas grillowania wydłuży się.

- Nie grillujemy na otwartym ogniu – gdy pojawią się płomienie należy doprowadzić do zduszenia ognia .
-Nie nakłuwamy widelcem małych kawałków mięsa to powoduje utratę soczystości

Używamy do grillowania specjalnych aluminiowych tacek

Nie używamy tych samych desek do krojenia surowych składników np. mięsa i ryb i do układania upieczonych potraw.

Autor: Bozenka08

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń