Najpierw rozgrzewamy dobrze grill – a potem dopiero układaj na nim produkty po ok 25-30 minutach od rozpalenia węgla temperatura grilla jest odpowiednia do pieczenia. Produkty układamy gdy na węglu pojawi się cienka warstwa popiołu .
Nie odwracamy produktów na grillu zbyt często – wystarczy raz odwrócić je w połowie pieczenia.
- Nie układamy na grillu produktów wyjętych bezpośrednio z lodówki , produkty powinny mieć temperaturę otoczenia .
Nie układamy dużej ilości produktów na grillu im więcej produktów na ruszcie – tym dłuższy czas grillowania.
Czas grillowania zależy także od temperatury powietrza – gdy jest gorąco –czas pieczenia będzie krótszy, gdy temperatura otoczenia jest niska – czas grillowania wydłuży się.
- Nie grillujemy na otwartym ogniu – gdy pojawią się płomienie należy doprowadzić do zduszenia ognia .
-Nie nakłuwamy widelcem małych kawałków mięsa to powoduje utratę soczystości
Używamy do grillowania specjalnych aluminiowych tacek
Nie używamy tych samych desek do krojenia surowych składników np. mięsa i ryb i do układania upieczonych potraw.
Komentarze do przepisu (0)