Do góry

Domowe porady

Papryka, właściwości i zastosowanie

Papryka, właściwości i zastosowanie

  1. Paprykę do Europy z Ameryki południowej sprowadzili Hiszpanie. Początkowo była uprawiana tylko w ogrodach królewskich. Do Polski trafiła przez Turcję, dlatego jej ostre odmiany nazwane są pieprzem tureckim.

    Niektóre odmiany papryki są uprawiane jako rośliny ozdobne.

    Należy do grupy roślin psiankowatych spokrewniona z bakłażanem i pomidorami.

    Czerwone, zielone czy żółte, są to odmiany tego samego gatunku. Po prostu zielone strąki papryki to nic innego jak przedwczesne zebrane owoce. Maja one jednak odmienne cechy – poza najbardziej ewidentnym kolorem różnią się też teksturą, smakiem i właściwościami trawiennymi. Wszystkie kolory papryki maja orzeźwiający smak.

    Czerwona ma słodki smak i bardziej soczysty miąższ, i to ona najbardziej nadaje się do pieczenia.Następna w kolejności jest odmiana pomarańczowa i żółta. Natomiast zielonej i purpurowej używa się zwykle oszczędniej, wtedy, gdy potrzebny jest wyrazisty dodatek smakowy do sałatek lub dań gotowych.

    Papryka czerwona zawiera trzy razy więcej witaminy C od pomarańczowej.
    Wartości odżywcze papryki: witamina C, witamina B1, PP, witamina A, witamina E, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, mangan, a ponad to zawiera mało kalorii, więc można jeść ją jako przekąskę.
    Dojrzałe strąki papryki można ususzyć, a potem zmielić. Mieloną paprykę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
    O charakterystycznym smaku papryki decyduje substancja zwana kapsaicyna, która pobudza gruczoły trawienne i korę nadnerczy, co wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu.

    zdjęcie do 1 etapu porady
  2. Zastosowanie papryki:

    Zupy: zupa gulaszowa, zupa jarzynowa, zupa kremowa,zupa fasolowa

    Sosy: sos pieczeniowy

    Sałatki: z rybą, drobiem, kiełbasą, makaronem, ryżem i sałatka ziemniaczana

    Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone

    Ryby: gulasz z ryb

    Mięso: pieczenie wieprzowe, wołowe i z cielęciny, gulasze wszelkiego typu, podroby, tatar

    Drób i dziczyzna: drób pieczony i duszony, potrawka, dania z dzikiego drobiu i dziczyzny

    Warzywa: papryka, por, ogórki, kapusta kiszona

    Inne potrawy: potrawy z ryżu, makaronu, sera i twarogu

    Desery, wypieki: wypieki z serem, pizza

Autor: ElMar

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 458

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń