Do góry

Domowe porady

Porady kulinarne - top 5- najlepsze dipy do sałatek

Przepisy na dipy do sałatek jakich nie znacie :)

  1. Nie wiem jak wy, ale ja latem po prostu uwielbiam zajadać się sałatkami - chrupiące, orzeźwiające, świeże i surowe jedzenie podczas upałów smakuje mi dużo lepiej niż zimą. Ile jednak razy można jeść nawet najlepszą i najbardziej wyszukaną sałatkę z sosem vinegrette?
    Domyślam się , że każdy , nawet najbardziej proporcjonalny sos vinegrette w końcu znudzić się musi, a poniżej znajdziecie na to doskonałe rozwiązanie. Top 5 moich ulubionych sosów, które zawsze wychodzą jako alternatywę do tradycyjnej sałatki :)

    1. Sos na bazie francuskiej musztardy i grejfruta:
    - 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
    - sok z 1/4 grejpfruta
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - sól
    - tymianek
    (wszystkie składniki mieszamy dokładnie w naczyniu, aż do ich całkowitego połączenia się)

    Mocno orzeżwiający sos z chrupiącą gorczycą sprawdzi się idealnie w sałatkach z dodatkiem świeżych owoców ( szczególnie gruszki, jabłka , winogron) i pleśniowych serów ( camembert, lazur).

    2. Sos pesto na bazie bazylii i parmezanu :
    - świeża bazylia
    - oliwa z oliwek
    - czosnek
    - sól, pieprz
    - drobno starty parmezan
    (wszystkie składniki dokładnie blendujemy , aż do uzyskania odpowiedniej , średnio gęstej konsystencji. Aby zagęścić sos dodajemy więcej parmezanu, natomiast , aby go rozrzedzić dodajemy więcej oliwy)

    Ziołowy sos o pięknym wyrazistym kolorze sprawdzi się przede wszystkich w sałatkach z włoskimi dodatkami - mozzarellą, suszonymi i świeżymi pomidorami, a także rukolą.

    3. Sos na bazie tłuczonego pieprzu i octu winnego :
    - tłuczony ( nie mielony!) pieprz czarny
    - 2 łyżki octu winnego białego
    - 3 łyzki oliwy z oliwek
    - 3 łyżki jasnego miodu
    - sól
    - sok z połówki cytryny
    (wszystkie składniki mieszamy dokładnie w naczyniu, aż do ich całkowitego połączenia się)

    Intensywny sos pieprzowy - słodki, słony i kwaśny zarazem - to ideał do letnich sałatek . Szczególnie pasuje do rzodkiewki , rzepy , papryki , cebuli - generalnie do wszystkiego co mocno chrupie ;)

    4. Sos na bazie chilli i brzoskwini :
    - jedna brzoskwinia z puszki
    - jedna papryczka chilli
    - kilka listków świeżej mięty
    ( brzoskwinię kroimy na małą kostkę i podgrzewamy na patelni , redukując wyciekający z niej sok. Następnie blendujemy całość z papryczką chilli i ponownie redukujemy w garnuszku sos aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypujemy drobno posiekanymi listkami świeżej mięty)

    Słodko - ostry sos owocowy pasuje szczególnie do ryb , sałatek z dorszem, łososiem i krewetkami.

    5. Sos na bazie konfitury żurawinowej :
    - trzy łyżki żurawiny
    - 2 łyżki cukru
    - łyżka oliwy z oliwek
    - pieprz
    (żurawinę lekko podgrzewamy , karmelizując cukrem , następnie łączymy z oliwą i dodajemy świeżo zmielony pieprz)

    Bardzo słodki i gęsty sos sprawdzi się doskonale w sałatkach z dodatkiem pieczonego sera ( koziego, camembert), a także z dodatkiem czerwonego mięsa ( kaczką, wołowiną) .

Autor: OverTheHeaven_pl

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 52

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń