Do góry

Domowe porady

Sekret idealnego ciasta na pierogi

Recepturę opracowywałam bardzo długo, aż w końcu się udało! Moim sekretem jest... gorąca woda do zaparzania mąki (!) ciepła miska oraz składniki - zamiast jajek pojawia się oliwa i olej (jeśli lubicie, możecie dodać też roztopione masło). Tak przygotowane ciasto jest cienkie, elastyczne, delikatne.

  1. Składniki:
    1/2 kg mąki - luksusowej typ 550
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 szklanki gorącej wody (nie wrzącej, ja daję z kranu)
    szczypta soli

  2. Przygotowanie:
    Nalewam gorącą wodę z kranu do szklanki (zawsze sprawdzam temperaturę wody palcem, jeśli zacznie parzyć - to dopiero wtedy napełniam szklankę).

    Do miski wsypuję mąkę i szczyptę soli. Następnie dolewam olej, oliwę oraz gorącą wodę.

  3. Wyrabiam ciasto - w konsystencji powinno przypominać plastelinę. Jeśli jest za płynne, podsypuję mąką, jeśli zbyt twarde - dolewam więcej wody. Staram się dodawać jak najmniej mąki - już podczas dłuższego wyrabiania, ponieważ im więcej niezaparzonej wodą mąki, tym ciasto będzie twardsze.

    Ciasto najpierw wyrabiam w misce (miska ogrzewa się pod wpływem ciepła, więc ciasto szybciej stanie się plastyczne) a gdy już jest zwarte, przekładam na stolnicę i kończę wyrabianie.

  4. Ciasto kroję nożem na 4 części, wkładam z powrotem do miski i przykrywam szczelnie ręcznikiem papierowym. To bardzo ważne, żeby ciasto trzymać w ciepłej misce pod przykryciem - w rezultacie ciasto nie wyschnie, będzie bardziej delikatne i plastyczne.

  5. Stolnicę posypuję niewielką ilością mąki, smaruję nią też wałek. Rozwałkowuję ciasto na ok. 1,5-2 mm - robię to na oko, rozwałkowuję do momentu, aż stanie się już lekko przeźroczyste. Olej i oliwa dodana do ciasta sprawi, że nawet cienkie ciasto nie rozklei się podczas gotowania.

  6. Wszystkie pierogi po ulepieniu przykrywam papierowym ręcznikiem, żeby nie wyschły przed gotowaniem. Do gotującej się, osolonej wody dodaję kilka łyżek oleju.

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6778

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kate85 18 stycznia 2018 Oj Kochana, też tak kiedyś robiłam... ;) Rzeczywiście ciasto jest mega miękkie, a przy tej ilości oliwy, to już w ogóle niesamowite... jednak trudno było mi tak cienko rozwałkować ciasto jakbym chciała, a i lepienie pierożków masakara. Nie wiem, może tylko ja tak miałam. Każdy ma swój idealny przepis i już :)Pozdrawiam ślicznie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń