Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17287
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 450
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 73
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 171
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 180
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17287
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 450
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 73
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 171
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 180
Składniki
Seler przybył do nas z Europy i Azji, obecnie jest uprawiany w rejonach nadmorskich. W momencie zbioru seler naciowy jest zielony, ale może też łodyga mieć kolor czerwony lub żółty. Dawniej przechowywano go w ciemności, by uległ wybieleniu. Obecnie nie pozwala się roślinie na zachowanie jej naturalnego koloru, ponieważ wtedy traci witaminy. Jest to ważny dodatek smakowy do wielu dań, ale i dobre warzywo do grillowania, zapiekania albo podawanie w surówkach. Łodyżki selera naciowego są dość włókniste, a ich ciemniejsze, zewnętrze warstwy trzeba zwykle podzielić wzdłuż na cieńsze pasma, i dopiero wtedy poszatkować w poprzek. Tych części używa się głównie do zup i potraw gotowanych, natomiast bielszej i miększy wewnętrzny rdzeń można jeść na surowo. „Serca” selera naciowego nie wymagają rozdzielania na mniejsze części i doskonale smakuje z rusztu. Suszone nasionka rośliny, aromatyczne i lekko gorzkawe w smaku mają zastosowanie jako przyprawa. Seler jest coraz bardziej popularny w naszej kuchni, dodajemy go do zup, koktajli i sałatek. Polecany jest osobą, które są na diecie odchudzającej, gdyż wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Działa oczyszczająco na nasz organizm, usuwając z niego zbędne produkty przemiany materii. Posiada też dużo błonnika, przez co zwiększa perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom, obniża również cholesterol. Seler naciowy zawiera również wapń, potas, fosfor, cynk, magnez i żelazo.