Do góry

Domowe porady

Seler naciowy

Kilka słów o selerze naciowym.

  1. Seler przybył do nas z Europy i Azji, obecnie jest uprawiany w rejonach nadmorskich.
    W momencie zbioru seler naciowy jest zielony, ale może też łodyga mieć kolor czerwony lub żółty.
    Dawniej przechowywano go w ciemności, by uległ wybieleniu. Obecnie nie pozwala się roślinie na zachowanie jej naturalnego koloru, ponieważ wtedy traci witaminy.
    Jest to ważny dodatek smakowy do wielu dań, ale i dobre warzywo do grillowania, zapiekania albo podawanie w surówkach. Łodyżki selera naciowego są dość włókniste, a ich ciemniejsze, zewnętrze warstwy trzeba zwykle podzielić wzdłuż na cieńsze pasma, i dopiero wtedy poszatkować w poprzek. Tych części używa się głównie do zup i potraw gotowanych, natomiast bielszej i miększy wewnętrzny rdzeń można jeść na surowo. „Serca” selera naciowego nie wymagają rozdzielania na mniejsze części i doskonale smakuje z rusztu. Suszone nasionka rośliny, aromatyczne i lekko gorzkawe w smaku mają zastosowanie jako przyprawa.
    Seler jest coraz bardziej popularny w naszej kuchni, dodajemy go do zup, koktajli i sałatek.
    Polecany jest osobą, które są na diecie odchudzającej, gdyż wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Działa oczyszczająco na nasz organizm, usuwając z niego zbędne produkty przemiany materii. Posiada też dużo błonnika, przez co zwiększa perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom, obniża również cholesterol.
    Seler naciowy zawiera również wapń, potas, fosfor, cynk, magnez i żelazo.

Wideo do porady:

http://pomyslowakuchnia.pl/seler-naciowy/

Autor: ElMar

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 1220

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń