Do góry

Domowe porady

Sposoby na szybsze kiszenie ogórków

Kiedy rozpoczyna się sezon letni wiele osób czeka z niecierpliwością na świeżo kiszone ogórki. Niestety, nawet na ogórki małosolne trzeba poczekać kilka dni. Istnieją jednak sposoby, które proces kiszenia przyspieszają:)

  1. Jeśli chcemy by aby ogórki zakisiły się szybciej najlepiej wybrać małe sztuki. Dobrze jest również odciąć z obydwu stron czubki lub naciąć je na krzyż.
    Ogórki powinniśmy zalać ciepłą zalewą o temp. ok. 35- 37 stopni C. Zbyt gorąca zalewa niszczy bakterie kwasu mlekowego.
    W celu przyspieszenia procesu kiszenia ogórki możemy zalać zalewą po zjedzonych już ogórkach kiszonych. Możemy też do świeżej zalewy dodać trochę soku z kiszonej kapusty, kefiru lub serwatki. Możemy tez dodać piętkę razowego żytniego chleba, która przyspieszy proces fermentacji.
    Odrobina cukru /ok.1 łyżeczki na 1 litr wody/ przyspieszy fermentację mlekową. Cukier możemy zastąpić miodem.
    Naczynie z ogórkami powinno stać w temperaturze ok. 20-25 stopni C.
    Tak przygotowane ogórki /z przyspieszonym procesem kiszenia/ powinniśmy zużyć od razu - pozostawione jako przetwory na zimę mogą się łatwo psuć.

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 329 Ocena: 1700

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń