Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. Jest niezwykle puszysty i delikatny, ma piankową konsystencję i wprost rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje podany z sezonowymi owocami lub polany syropem klonowym. Aby omlet wyszedł lekki jak chmurka, musisz być cierpliwy i smażyć go na małym ogniu, przez około 13-15 minut.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 55
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 55
Składniki
Białka z 3 jajek umieść w misce, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
1 żółtko przełóż do osobnej miski, dodaj budyń, skyr, proszek do pieczenia, erytrytol i wlej mleko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Do masy z żółtkiem partiami dodawaj pianę z białek, całość mieszaj bardzo delikatnie, najlepiej za pomocą sylikonowej szpatułki.
Na patelni rozpuść masło klarowane. Wyłóż masę i smaż na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
Omlet odwróć na drugą stronę. Najlepiej, jeśli zsuniesz go usmażoną częścią na talerz, następnie przełożysz ponownie na patelnię surową stroną i będziesz smażyć jeszcze przez kilka minut.
Gotowy omlet podawaj z sezonowymi owocami.