Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto krakowiak zachwyci Twoich gości nie tylko swoim wyglądem, ale i głębokim smakiem. Sprawdź!
Forma do pieczenia 20x30 cm
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12275
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1490
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 98
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12275
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1490
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 98
Składniki
Orzechy zmiksuj na pył. Następnie dodaj kakao, mąkę i kawę rozpuszczalną. Wymieszaj mikserem wszystko jeszcze kilka razy. Przełóż składniki do miski. Następnie oddziel białka jajek od żółtek. W drugiej misce ubij żółtka przez 3 minuty do uzyskania gęstej masy. Dodaj do nich 2/3 cukru i miksuj przez kolejne 5 minut. Dodaj wanilię i wymieszaj.
W kolejnej misce ubij białka jajek na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj pozostały cukier, aż piana będzie błyszczeć. Do masy z żółtek dodawaj na przemian partiami suche składniki oraz ubite białka, mieszając całość tylko do wchłonięcia.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i pozostaw do ostudzenia. Po tym czasie podziel ciasto na 3 równe blaty.
Przygotuj krem. Rozpuść kawę we wrzątku. W żaroodpornej misce ubij żółtka, cukier i sól. Stopniowo dodawaj rozpuszczoną kawę. Umieść miskę nad rondelkiem z lekko gotującą się wodą i mieszaj cały czas szpatułką do zgęstnienia, przez około 10 minut. Wstaw naczynie do drugiej miski wypełnionej zimną wodą i lodem, powoli mieszając. W osobnej misce utrzyj masło na puch na średnich obrotach miksera. Dodawaj masę żółtkową w 4 partiach, dobrze mieszając po każdej. Następnie dodaj likier i wanilię.
Na pierwszym blacie ciasta rozsmaruj 1/3 kremu i przykryj drugim blatem. Kontynuuj układankę z takimi samymi proporcjami kremu. Wierzch ciasta posmaruj pozostałym kremem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.