Do góry

Domowe porady

Syrop z cebuli

Nadchodzi jesień, a wraz z nią sezon na przeziębienia i infekcje. Jak obronić się przed chorobą i wzmocnić swoją odporność? Proponuję Wam coś niezwykłego – syrop z cebuli!

Syrop z cebuli to mikstura na którą przepis znany jest od pokoleń. Być może w dzieciństwie robiła go Wam mama lub babcia. Syrop ten jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego niedrogi. Jego zalety są natomiast ogromne.

Przede wszystkim ma działania bakteriobójcze i antywirusowe. Zawiera wiele witamin (A, B, C, PP) oraz mikroelementów (cynk, selen, fosfor, wapń). Cebula ma też dużo żelaza, dlatego polecana jest osobom mającym skłonność do anemii. Reguluje trawienie, wzmacnia odporność, poprawia krążenie. Syrop obniża też gorączkę, pomaga przy chorobach pęcherza lub dróg moczowych.

Jeżeli zdecydujecie się na przygotowanie domowego syropu z cebuli, potrzebne Wam będą jedynie:

2-3 cebule

cukier

słoik

Cebule drobno siekamy. Na spód słoika sypiemy cukier (tak, aby przykrył dno). Wrzucamy część cebuli i znów przesypujemy cukrem. I tak dalej, aż wykorzystamy całe warzywo. Można też dodać sok z cytryny lub miód.

W ten sposób stworzycie własną, niezawodną broń na bakterie i zarazki. I choć smak syropu nie jest wyjątkowo przyjemny – na prawdę warto go pić. Wystarczą 2-3 łyżeczki dziennie.

Autor: AnkaGotuje

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 18848

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 27 lutego 2015 Irmo masz rację ja właśnie od lat robię ten syrop z miodem.
Robiłam moim dzieciom a teraz robię moim wnukom.
Syn jak nie widziałam to w ciągu jednego dnia wypijał cały syrop tak go lubił.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 12 października 2014 Takie syropy robiły nasze babcie i mamy, ale od jakiegoś czasu słyszę, że przy chorobach gardła nie należy zażywać miodu, prawdopodobnie podrażnia jeszcze bardziej gardło.Nie wiem jaka jest prawda, ale może zostać lepiej przy tym cukrze?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 09 października 2014 A gdybyśmy zamiast cukru użyli miodu np.lipowego?Byłoby zdrowiej, co o tym myslisz?

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń