Do góry

Domowe porady

Sznurowanie mięs do pieczenia i do wędzenia

Polędwice (ze schabu) lub balerony ( z karkówki) przed wędzeniem trzeba zesznurować żeby się nie rozpadły i były zwięzłe. Taki sam manewr stosuje przy sznurowaniu np. rolady z boczku lub indyka przed pieczeniem.

  1. Na końcu sznurka wędliniarskiego robię małą pętelkę.

    zdjęcie do 1 etapu porady
  2. Przekładam przez nią dalszy kawałek sznurka tworząc dużą pętlę.

    zdjęcie do 2 etapu porady
  3. Zakładam pętlę na mięso i ściągam je.

    zdjęcie do 3 etapu porady
  4. Wolny sznurek obwijam na dłoni tak żeby utworzyć pętlę. Zakładam na mięso.

    zdjęcie do 4 etapu porady
  5. Robię kolejna pętle, zaciskam…i kolejną i jeśli jest miejsce na mięsie kolejną (zależy od długości kawałka mięsa).

    zdjęcie do 5 etapu porady
  6. Obracam kawałek mięsa i mierzę ile jeszcze potrzeba sznurka. Najczęściej robię cztery rzędy wiązania i pętelkę (do wędzenia do zawieszenia haka). Odmierzam więc sznurka na 5 długości kawałka mięsa. Jeżeli chcemy zrobić tylko dwa rzędy wiązania odmierzamy sznurka na 3 długości kawałka mięsa. Odcinam odmierzony sznurek od rolki.

    zdjęcie do 6 etapu porady
  7. Przez każda poprzeczną pętlę przekładam sznurek i zawijam go na niej. Kiedy dojdę do końca mięsa sznurek zawijam o pierwszą małą pętelkę. Obracam mięso tak by od góry było niesznurowane, tylko z boków. I sznuruję (3 rząd) i sznuruję 4 rząd. Na koniec z pozostałego sznurka robię podwójną pętelkę na hak do wędzenia.

    zdjęcie do 7 etapu porady

Autor: drNowak

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 857

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń