Do góry

Domowe porady

Zakwas na żur owsiany

Baza na zupę kiesełycia, czyli żur po bieszczadzku. To moja propozycja na świąteczny żur, zakwasza się dłużej.

  1. Proponuje spróbować wspaniały w smaku żur owsiany. Do tego potrzebny nam będzie zakwas owsiany.

    Do słoja dałam 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych. Zalałam filtrowaną wodą, Dodałam ziele angielskie 4 szt, liście laurowe 4 szt i zgniecione ząbki czosnku.

    zdjęcie do 1 etapu porady
  2. Żur owsiany zakwasza się dłużej, około tygodnia. Można codziennie sprawdzać i codziennie go przemieszać.

    Smacznego :)

    zdjęcie do 2 etapu porady

Autor: fafiatko

Przepisów i artykułów: 645 Ocena: 12769

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń