Sezon na dynię

Świąteczny wypiek Małgosi, który podpił serca jurorów w siódmym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!".

Składniki:
Ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g masła, schłodzonego
  • pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • pistacje niesolone, nieprażone

Konfitura:

  • maliny 300 g
  • jeżyny 300 g
  • pektyna 8g
  • szklanka cukru
  • woda różana 50 ml
  • limonka
  • ganasche z białej czekolady:
  • śmietanka 200 ml
  • czekolada biała 400 g

Do ozdoby:

  • pistacje zielone, niesolone
  • owoce liofilizowane ( maliny i jeżyny)
  • kwiaty jadalne, mogą być bratki różowe i fioletowe i białe
  • barwnik w żelu zielony, fioletowy i różowy

 

Przygotowanie:

Ciasto zagniatam z dodatkiem pistacji delikatnie posiekanych około 2 garści, wkładam do lodówki żeby się schłodziło , rozwałkowuje, wylepiam blaszkę, piekę w 180 stopniach, 15 min z owoców i cukru robię konfiturę ( smażę z dodatkiem pektyny), studzę na blaszce włożonej do lodówki, dodaje wodę różana do podkręcenia smaku. Zagotowuję śmietankę , dodaje do niej czekoladę, rozpuszczam, chłodzę.

Na blacie z ciasta rozsmarowuję konfiturę , za pomocą szprycy nakładam ganache, z owoców liofilizowanych robię puder, pistacje siekam , dekoruje tym wierzch mazurka, układam jadalne kwiaty.

Do dekoracji wykorzystałam też jajka z białej czekolady zrobione przy pomocy foremki do czekoladek.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem to jedno z najprostszych ciast – a jakże smaczne! Jego p...

Odsłon: 17100

30 min
20
30 min
3

Przepis dnia

Ciasta tort ambasador

osobiście bardzo lubię ten tort; istnieje wiele jego wersji , kiedyś robiłam...

Odsłon: 27579

60 min
69
Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

Odsłon: 1310

60 min
4