Najlepsze przepisy na ogórki

Malinowa łąka - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Świąteczny wypiek Małgosi, który podpił serca jurorów w siódmym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!".

Składniki:
Ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g masła, schłodzonego
  • pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • pistacje niesolone, nieprażone

Konfitura:

  • maliny 300 g
  • jeżyny 300 g
  • pektyna 8g
  • szklanka cukru
  • woda różana 50 ml
  • limonka
  • ganasche z białej czekolady:
  • śmietanka 200 ml
  • czekolada biała 400 g

Do ozdoby:

  • pistacje zielone, niesolone
  • owoce liofilizowane ( maliny i jeżyny)
  • kwiaty jadalne, mogą być bratki różowe i fioletowe i białe
  • barwnik w żelu zielony, fioletowy i różowy

 

Przygotowanie:

Ciasto zagniatam z dodatkiem pistacji delikatnie posiekanych około 2 garści, wkładam do lodówki żeby się schłodziło , rozwałkowuje, wylepiam blaszkę, piekę w 180 stopniach, 15 min z owoców i cukru robię konfiturę ( smażę z dodatkiem pektyny), studzę na blaszce włożonej do lodówki, dodaje wodę różana do podkręcenia smaku. Zagotowuję śmietankę , dodaje do niej czekoladę, rozpuszczam, chłodzę.

Na blacie z ciasta rozsmarowuję konfiturę , za pomocą szprycy nakładam ganache, z owoców liofilizowanych robię puder, pistacje siekam , dekoruje tym wierzch mazurka, układam jadalne kwiaty.

Do dekoracji wykorzystałam też jajka z białej czekolady zrobione przy pomocy foremki do czekoladek.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 28

>60 min
3
15 min
9
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1096

60 min
3
Dania główne Kurczak po japońsku

Kurczak po japońsku to połączenie chrupiących kotlecików i aromatycznego gęst...

Odsłon: 954

60 min
3
Przekąski Hummus z bobu

Sezon na bób w pełni? Wykorzystaj go do zrobienia aromatycznego, zielonego i...

Odsłon: 72

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26