"Bake Off..." - przepis na śniadanie Tomka

W czwartym odcinku programu uczestnicy mieli za zadanie przygotować śniadanie w słodkiej i wytrawnej wersji. Zobaczcie, jak z tym zadaniem poradził sobie Tomek.

Fot. materiały partnera

Scones

 

  • 75 g sera koziego dojrzewającego
  • 35 g suszonych pomidorów (bez zalewy)
  • 70 g mieszanki pestek (dynia, orzeszki pinii, słonecznik)
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek pietruszki
  • 280 g mąki + trochę do posypania
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 85 ml zimnego mleka
  • 2 jajka
  • 125 g zimnego masła
  • crème double lub kwaśna śmietana kremowa (do dekoracji)
  • pęczek świeżego szczawiku zajęczego

 

Nagrzać piekarnik do 200°C (175°C z termoobiegiem) i przygotować blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Pestki uprażyć na patelni bez tłuszczu, a następnie schłodzić.

Ser rozdrobnić i wymieszać z pokrojonymi w paski pomidorami, pestkami oraz ziołami.

Wymieszać suche składniki. Zmiksować zimne mleko i jajka. Do mieszanki suchych składników dodać zimne masło i wymieszać szybko rękami na „klumpiaste" kawałki.

Powstałą masę wymieszać z mlekiem i jajkami, dodać mieszankę serową. Mieszać krótko, do momentu aż powstanie ciasto. Z ciasta na stolnicy uformować placek o grubości ok. 2 cm. Wyciąć krążki ok. 6 cm i położyć na blachę do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.

Wyjąć i ostudzić na kratce. Podać z crème double i szczawikiem zajęczym.

Babeczki

 

  • 400 g mąki krupczatki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru + dodatkowo do posypania babeczek
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 100 g płatków migdałowych
  • 4 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 400 g świeżego bądź mrożonego szpinaku
  • crème double lub kwaśna śmietana kremowa (do dekoracji)
  • 200 g poziomek
  • 500 ml soku brzozowego

 

Piekarnik nagrzać do 180°C. Wymieszać razem mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, tymianek i płatki migdałowe. Dodać miód, olej i mleko, a następnie zmiksować na gładką masę. Na koniec połączyć ze szpinakiem.

Włożyć babeczki do natłuszczonych foremek i posypać każdą odrobiną cukru. Włożyć do piekarnika i piec 20-25 minut. Wyjąc, ostudzić, udekorować kleksem z ubitej śmietany i poziomkami. Podawać w towarzystwie soku brzozowego.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 123

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

5
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4