Sprawdzone przepisy na Sylwestra

W czwartym odcinku programu uczestnicy mieli za zadanie przygotować śniadanie w słodkiej i wytrawnej wersji. Zobaczcie, jak z tym zadaniem poradził sobie Tomek.

Fot. materiały partnera

Scones

 

  • 75 g sera koziego dojrzewającego
  • 35 g suszonych pomidorów (bez zalewy)
  • 70 g mieszanki pestek (dynia, orzeszki pinii, słonecznik)
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek pietruszki
  • 280 g mąki + trochę do posypania
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 85 ml zimnego mleka
  • 2 jajka
  • 125 g zimnego masła
  • crème double lub kwaśna śmietana kremowa (do dekoracji)
  • pęczek świeżego szczawiku zajęczego

 

Nagrzać piekarnik do 200°C (175°C z termoobiegiem) i przygotować blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Pestki uprażyć na patelni bez tłuszczu, a następnie schłodzić.

Ser rozdrobnić i wymieszać z pokrojonymi w paski pomidorami, pestkami oraz ziołami.

Wymieszać suche składniki. Zmiksować zimne mleko i jajka. Do mieszanki suchych składników dodać zimne masło i wymieszać szybko rękami na „klumpiaste" kawałki.

Powstałą masę wymieszać z mlekiem i jajkami, dodać mieszankę serową. Mieszać krótko, do momentu aż powstanie ciasto. Z ciasta na stolnicy uformować placek o grubości ok. 2 cm. Wyciąć krążki ok. 6 cm i położyć na blachę do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.

Wyjąć i ostudzić na kratce. Podać z crème double i szczawikiem zajęczym.

Babeczki

 

  • 400 g mąki krupczatki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru + dodatkowo do posypania babeczek
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 100 g płatków migdałowych
  • 4 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 400 g świeżego bądź mrożonego szpinaku
  • crème double lub kwaśna śmietana kremowa (do dekoracji)
  • 200 g poziomek
  • 500 ml soku brzozowego

 

Piekarnik nagrzać do 180°C. Wymieszać razem mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, tymianek i płatki migdałowe. Dodać miód, olej i mleko, a następnie zmiksować na gładką masę. Na koniec połączyć ze szpinakiem.

Włożyć babeczki do natłuszczonych foremek i posypać każdą odrobiną cukru. Włożyć do piekarnika i piec 20-25 minut. Wyjąc, ostudzić, udekorować kleksem z ubitej śmietany i poziomkami. Podawać w towarzystwie soku brzozowego.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pustka w lodówce i koniec miesiąca

Wpadłam na ten pomysł w sutuacji, która była podbramkowa. Mianowicie: ostatni...

Odsłon: 5470

15 min
38
30 min
4
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 120

60 min
4
Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 52

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0