Chałka waniliowo-czekoladowa

Przepis techniczny Michała Brysia z piątego odcinka programu "Bake off - Ale Ciacho!"

Nagrzać piekarnik do 190C.

Oba rodzaje ciast robić równolegle.

Ciasto czekoladowe

 

  • 280g mąki typ 500
  • 30g  kakao
  • 3 g drożdży GOLD
  • Ok 120 g wody
  • 60g żółtek
  • 30g oleju z pestek winogron
  • 30g cukru
  • 5g drobnej soli morskiej
  • Zrehydrować drożdże w 50g wody.

 

Przesiać mąkę z kakao. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z pozostałymi składnikami z wyjątkiem soli.

Wymieszać składniki ( jeszcze nie zagniatać). Dodać sól i zagnieść ciasto.

Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godziny. W tym czasie ciasto złożyć raz po pierwszych 30 minutach. Zostawić na kolejne 30 – 40 minut .

Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe kęsy. odstawić na blacie pod przykryciem na około 15 minut.

Ciasto waniliowe

 

  • 300g mąki typ 500
  • 3 g drożdży GOLD
  • Ok 120 g wody
  • 60g żółtek
  • 30g oleju z pestek winogron
  • 30g cukru
  • 5g drobnej soli morskiej
  • 2 laski wanilii
  • Skórka z ½ cytryny

 

Zrehydrować drożdże w 50g wody.

Przesiać mąkę.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ziarenka wanilii i połączyć z pozostałymi składnikami z wyjątkiem soli. Wymieszać składniki ( jeszcze nie zagniatać). Dodać sól i zagnieść ciasto.

Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godziny. W tym czasie ciasto złożyć raz po pierwszych 30 minutach. Zostawić na kolejne 30 – 40 minut .

Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe kęsy i odstawić na blacie pod przykryciem na około 15 minut.

Smarówka

 

  • 1 jajo+ 1 żółtko.

 

Formowanie, wyrastanie i pieczenie

Rozciągnąć wszystkie 6 kul ciasta na małe prostokąty i zrolować każdy jak bagietkę do otrzymania 6 odpowiednio długich wałków ciasta

Ułożyć na blacie na przemiennie 6 wałków ciasta i połączyć wszystkie na górnym końcu zapleść chałkę w warkocz.

Posmarować jajkiem z żółtkiem. Odstawić na blasze z papierem pod przykryciem do wyrośnięcia na około 45-60 minut.

Po wyrośnięciu ponownie posmarować chałkę jajkiem z żółtkiem i włożyć ciasto do pieca.

Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 175 C i piec do momentu kiedy jasne ciasto uzyska złoty kolor.

Marmolada z mango

 

  • Mango
  • Cukierk
  • Skórka limonkowa
  • Sok limonkowy
  • wanilia

 

Przygotować marmoladę mango.

Orzechy laskowe w karmleu

 

  • Cukier
  • Orzechy laskowe

 

Przygotować karmel i zalać nim orzechy. Połupać karmel z orzechami i obsypać nimi chałkę.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 510

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0