Zobacz, jak przygotować deser, który musieli przygotować finaliści programu "Bake Off - Ale Ciacho!".

Ciasto kruche

  • 250 g palone masło
  • 350 g mąka krupczatka
  • 60 g mąka pszenna
  • 90 g tarte orzechy laskowe
  • 190 g cukier puder
  • 1 jajko
  • 2 g sól
  • Earl Gray

Ekstrakt herbaciany

Przygotuj palone masło i wystudź do stężenia. Z podanych składników wykonaj kruche ciasto.  Dodaj earl grey i aromat herbaciany według uznania. Odstaw ciasto do schłodzenia. Rozwałkuj ciasto do pożądanej grubości. Posługując się kartą jak szablonem wytnij herbatniki. Piecz do złotego koloru.

Dekoracja

Do dekoracji ciastek użyj kolorowej czekolady plastycznej i barwników.

Montaż

Z 30 ciastek wykonaj domek z kart.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

Odsłon: 118063

60 min
137
Dania główne Kurczak w sosie tymiankowym

Kurczak w sosie tymiankowym to eleganckie, a zarazem proste danie, które zach...

Odsłon: 6008

30 min
8
15 min
14
Zupy Żmudzka zupa z gęsi

Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...

Odsłon: 3113

15 min
6