Boże Narodzenie na słono

Zobacz, jak przygotować deser, który musieli przygotować finaliści programu "Bake Off - Ale Ciacho!".

Ciasto kruche

  • 250 g palone masło
  • 350 g mąka krupczatka
  • 60 g mąka pszenna
  • 90 g tarte orzechy laskowe
  • 190 g cukier puder
  • 1 jajko
  • 2 g sól
  • Earl Gray

Ekstrakt herbaciany

Przygotuj palone masło i wystudź do stężenia. Z podanych składników wykonaj kruche ciasto.  Dodaj earl grey i aromat herbaciany według uznania. Odstaw ciasto do schłodzenia. Rozwałkuj ciasto do pożądanej grubości. Posługując się kartą jak szablonem wytnij herbatniki. Piecz do złotego koloru.

Dekoracja

Do dekoracji ciastek użyj kolorowej czekolady plastycznej i barwników.

Montaż

Z 30 ciastek wykonaj domek z kart.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Desery Pierniczki na miodzie gryczanym

Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...

Odsłon: 1687

30 min
10
>60 min
14
Dania główne Naleśniki ruskie

Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie. Jeśli nie chce Wam się lepi...

Odsłon: 264

>60 min
2
Sałatki Akordy smaku

Delikatne tortellini, aromatyczny boczek, pyszne warzywa, tworzą symfonię smaku.

Odsłon: 572

30 min
2