Zobacz, jak przygotować deser, który musieli przygotować finaliści programu "Bake Off - Ale Ciacho!".

Ciasto kruche

  • 250 g palone masło
  • 350 g mąka krupczatka
  • 60 g mąka pszenna
  • 90 g tarte orzechy laskowe
  • 190 g cukier puder
  • 1 jajko
  • 2 g sól
  • Earl Gray

Ekstrakt herbaciany

Przygotuj palone masło i wystudź do stężenia. Z podanych składników wykonaj kruche ciasto.  Dodaj earl grey i aromat herbaciany według uznania. Odstaw ciasto do schłodzenia. Rozwałkuj ciasto do pożądanej grubości. Posługując się kartą jak szablonem wytnij herbatniki. Piecz do złotego koloru.

Dekoracja

Do dekoracji ciastek użyj kolorowej czekolady plastycznej i barwników.

Montaż

Z 30 ciastek wykonaj domek z kart.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

Odsłon: 8508

>60 min
12
Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

Odsłon: 14145

60 min
28
Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 1216

30 min
5