Najlepsze ciasta na lato - przepisy

W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Gosia zaprezentowała przepis na domową szarlotkę.

Jabłka

  • 1,8 kg szarej renety
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru

Kruszonka

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła 82%
  • 3 żółtka

Sos angielski

  • 250 ml mleka
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1-2 laski wanilii
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru

Jabłka

Jabłka obrać i odszypułkować. Gotować na średnim ogniu w dużym garnku. Dodać wodę. Wsypać cynamon i cukier. Wymieszać.

Kruszonka
Wszystkie składniki suche wymieszać. Dodać masło i żółtka. Zagniatać rękami.

Sos angielski
Mleko ze śmietanką podgrzać. Dodać do garnka ziarenka z laski wanilii. W misce utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Gorącą śmietankę z mlekiem powoli wlewać do żółtek, cały czas mieszając. Przelać ponownie do garnka, podgrzać do 85°C, a następnie schłodzić.

Montaż
150 g orzechów włoskich

Do formy wsypać połowę kruszonki, ugnieść ręką. Wsypać orzechy. Rozprowadzić jabłka. Posypać kruszonką. Wstawić do pieca rozgrzanego do 170°C na godzinę.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 4755

60 min
14
Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 184

15 min
20
Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

Odsłon: 379

15 min
7