Kulki buraczane
- 5 ugotowanych i obranych małych buraków
- 3 jaja
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli morskiej
- ¼ szklanki kakao
- 4 łyżki miodu
- ½ szklanki mąki kokosowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki rodzynek
- tabliczka czekolady gorzkiej (min. 70%)
Polewa do kulek buraczanych
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- 3-4 łyżki kakao
- 3 małe bratki jadalne (niebieskie)
Kulki orzechowe
- ½ szklanki błyskawicznych płatków owsianych
- 1 łyżka masła orzechowego
- ½ łyżki oleju kokosowego
- ½ łyżki miodu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka karobu (mączki z chleba świętojańskiego)
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1/4 szklanki mleka
- 3 niepołamane połówki orzechów włoskich do dekoracji
Kulki cytrynowo-migdałowe
- 200 g masła (temperatura pokojowa)
- 75 g cukru kokosowego
- 75 g miodu
- 4 jaja
- 2 cytryny
- 150 g mąki migdałowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g płatków migdałowych
- niesolone, obrane pistacje do dekoracji
Polewa do kulek orzechowych i cytrynowo-migdałowych
- puszka śmietanki kokosowej
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżeczki kakao
Kulki cytrynowo-malinowe
- 125 g świeżych malin
- mąka kukurydziana do obtoczenia malin
- liofilizowane maliny do dekoracji
- (wykorzystane zostanie ciasto z przepisu na kulki cytrynowo-migdałowe)
Polewa do kulek cytrynowo-malinowych
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki ksylitolu
- 100 g masła
- 4 kopiaste łyżki mleka w proszku
Kulki buraczane
Piekarnik nagrzać do 180°C z termoobiegiem, a formę wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki, jajka, cynamon, sól, kakao i miód zmiksować na gładką masę. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz posiekaną czekoladą i dodać do masy buraczanej. Całość dobrze wymieszać i przelać do formy. Piec przez 25 minut.
Polewa do kulek buraczanych
Mleko zagotować z ksylitolem i olejem kokosowym. Dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Kulki oblać polewą i udekorować bratkami.
Kulki orzechowe
Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka i orzechów połączyć ze sobą na gładką masę. Mleko wlewać stopniowo, aż masa stanie się plastyczna. Na koniec wrzucić posiekane orzechy i nasiona chia. Uformować kulki, oblać polewą i ozdobić połówkami orzechów.
Kulki cytrynowo-migdałowe i cytrynowo-malinowe
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Masło, cukier i miód podgrzać. Gdy płyn ostygnie, przelać do miksera. Dodać jajka oraz skórkę i sok z dwóch cytryn. Przesiać mąkę migdałową, kukurydzianą i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Masę wymieszać, podzielić na dwie części. Do jednej dodać płatki migdałów, do drugiej maliny obtoczone w mące kukurydzianej. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Kulki oblać odpowiednimi polewami, następnie cytrynowo-migdałowe ozdobić pistacjami, a cytrynowo-malinowe - liofilizowanymi malinami.
Polewa do kulek orzechowych i cytrynowo-migdałowych
Śmietankę zagotować z miodem. Dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać.
Polewa do kulek cytrynowo-malinowych
Wodę zagotować z ksylitolem i dodać masło. Po połączeniu składników zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać.