Do góry

Newsy

"Bake Off..." - przepis na paszteciki Tomasza

W piątym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować paszteciki w dwóch wersjach. Oto propozycje Tomasza.

Paszteciki drożdżowe

 

Ciasto:

  • 35 g świeżych drożdży (lub 8 g instant)
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki soli
  • 3 żółtka
  • 100 g masła

 

Nadzienie:

  • 150 g suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 150 g bułki tartej
  • 2 białka
  • 100 g masła

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 100 ml mleka

 

Dip:

  • 3 średniej wielkości buraki
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 2 gałązki świeżego koperku
  • 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1 cytryny

 

Ciasto:
Do miseczki włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 łyżki mąki. Całość wymieszać i odstawić na około 10-15 minut pod przykryciem, aż zaczyn zacznie pracować. Pozostałą mąkę przesiać do większej miski, dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Do masy stopniowo dodawać żółtka, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrabiać je jeszcze przez około 5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego). Następnie stopniowo dodawać miękkie masło, cały czas miksując lub zagniatając masę. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Gdy będzie gotowe, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Nadzienie:

Namoczone (przez około 1 godzinę) grzyby ugotować do miękkości i pokroić w drobną kostkę (pozostawić wywar). Obrane cebule drobno posiekać i zeszklić na maśle. Na patelnię dodać ugotowane grzyby oraz wywar i całość dusić przez kilka minut. Odparować nadmiar wywaru. Dodać bułkę tartą, ubitą pianę z białek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

Wyjąć ciasto na stolnicę, przez chwilę zagniatać, a następnie uformować kulę. Podsypać mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na grubość około 2-3 mm. Pokroić na prostokąty lub kwadraty o bokach około 8 cm na 8 cm (mogą być mniejsze lub większe). Na środek wyłożyć nadzienie i zlepić brzegi. Paszteciki posmarować żółtkiem dokładnie roztrzepanym z mlekiem i posypać kminkiem i czarnuszką. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i piec przez około 25 minut.

Dip:

Umyć buraki, pokroić na grubsze kawałki i piec przez 40 minut w temperaturze 180℃. Na patelni uprażyć przyprawy, dodać do nich upieczone buraki. Całość przestudzić i dodać do jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem.

 

Paszteciki półfrancuskie

 

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej jasnej
  • 200 g masła
  • 1 kostka masła
  • 200 g twarogu półtłustego (krajanki)
  • ½ łyżeczki soli

 

Nadzienie:

  • 1 średnia cebula
  • 100 ml oleju
  • 70 g chałki lub bułki tartej
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 g pokrojonych czarnych oliwek bez pestek
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 150 g sera feta
  • 1 jajko
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • ½ łyżeczki ziaren sezamu

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 pęczek pachnotki zwyczajnej (dzikiego sezamu)

 

Dip:

  • 2 średniej wielkości ogórki
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (virgin)
  • sok z 1 cytryny
  • 50 g czarnych oliwek (w całości z pestką)
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek pietruszki

 

Ciasto:
Do przesianej mąki dodać mocno schłodzone, posiekane masło, sól i rozdrobniony twaróg. Ciasto energicznie wyrobić, uformować w prostokąt, zawinąć w folię i schować do lodówki. Schłodzone rozwałkować, złożyć na 3 części, krótszymi bokami do środka, i ponownie rozwałkować. Czynność powtórzyć 5-6 razy. Po każdym rozwałkowaniu schładzać ciasto w lodówce.

Nadzienie:

Obraną cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Chałkę zalać mlekiem, namoczyć i zblendować. Dodać mielone mięso, pokrojone na kawałki oliwki, zeszkloną cebulę, przyprawy (bez sezamu) i pokruszony ser feta. Całość dokładnie poszatkować. Dodać jedno jajko i doprawić wszystko solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Rozwałkować ciasto. Z nadzienia uformować wałek i ułożyć go na cieście. Zawinąć jak roladkę, przyciąć ciasto i zlepić łączenie. Pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do 210℃. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem (również farsz). Posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.

Ostudzone paszteciki owinąć w liście pachnotki.

Dip:

Obrać ogórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Do miseczki włożyć jogurt, dodać przeciśnięte w prasce ząbki czosnku, oliwę, sok z cytryny, pokrojone oliwki, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Podać z dodatkiem pietruszki.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń