Do góry

Newsy

Bake Off: przepis na Strudel Hansa Agaty

W drugim odcinku programu Bake Off - Ale Ciacho Strudel Hansa zachwycił jurorów. Poznajcie przepis Agaty i spróbujcie przygotować go samodzielnie.

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej 550
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • pół szklanki wody
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • cukier puder do posypania

 

Nadzienie:

  • 1kg jabłek kwaśnych
  • 100g rodzynek + 3 łyżki rumu
  • 100g cukru
  • 70g bułki tartej
  • 100g masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • skórka otarta z 2 pomarańczy

 

Sos waniliowy:

  • 3 żółtka
  • 250ml mleka
  • 150ml kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1-2 laski wanilii

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i cukier. Wbijamy jajko, dodajemy masło, olej, ocet, wodę i łączymy składniki. Zagniatamy ciasto do momentu aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy na godzinę do naolejowanej miski. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki lub duże kostki. Mieszamy je z cukrem, cynamonem, skórką ze sparzonych pomarańczy i rodzynkami wcześniej namoczonymi w rumie. Bułkę tartą mieszamy z rozpuszczonym masłem. Ciasto wałkujemy na kuchennej ściereczce. Bardzo cienko, tak aż będziemy w stanie przeczytać gazetę umieszczoną pod ciastem. Wałkujemy na prostokąt o długości mniej więcej 45cm. Wykładamy bułkę tartą oraz jabłka i zawijamy w roladę. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 190C przez 30-40minut.

W czasie pieczenia przygotowujemy sos waniliowy. Mleko, śmietankę oraz z ziarenkami z laski wanilii wlewamy do garnka i zagotowujemy. Żółtka, cukier puder ucieramy. Do żółtek stopniowo wlewamy mleko i śmietankę. Sos ponownie podgrzewamy do zgęstnienia i nabrania jednolitej konsystencji. Przelewamy przez sitko. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń