Tarta warzywna Michała Brysia

Tę wspaniałą tarę można przygotować na obiad lub kolację. Nie tylko smakuje, ale także wygląda wspaniale.

Ciasto kruche:  
300g mąki
6g soli morskiej
156g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 1.5 cm
1 żółtko
ok 100g wody lodowato zimnej (uwaga: wlewać stopniowo, nie całą od razu bo może się okazać, że mąka nie jest tak wysoko chłonna i potrzeba nieco mniej wody)

Sposób przygotowania:

Mąkę połączyć z solą i wsypać do miski.
Zrobić zagłębienie i wrzucić w nie masło i żółtko.
Zacząć wyrabiać wlewając stopniowo wodę. Wyrabiać wszystko krótko opuszkami palców. Kawałeczki masła powinny być jeszcze widoczne w wyrobionym cieście.
Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić 30 minut w lodówce.

Serowe nadzienie

50g ser pleśniowy
200g śmietana
2 jajka
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania:

Ser dokładnie zetrzeć.
Jajka dobrze wymieszać ze śmietaną i dodać starty ser.
Doprawić. Odstawić.

Odpiekanie ciasta:
Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki.
Ułozyć ciasto na blacie między dwoma arkuszami papieru.
Rozwałkować tak aby ciasto zakryło całą formę i jej brzegi. Zdecydować o pożądanej grubości ciasta. Nie musicie użyć całego ciasta
Rozwałkowane ciasto ułożyć dokładnie w formie wyklejając także jej brzegi.
Ściąć nadmiar ciasta nożem po krawędzi formy.
Nakłuć ciasto widelcem na całej powierzchni.
Wyłożyć ciasto papierem i obciążyć grochem.
Piec termo obiegiem w 170 przez 20minut
Wyjąć groch i piec dalej w 180 stopniach do uzyskania ładnego koloru.
Upieczony spód tarty przestudzić.

Warzywa:
2 szt marchewek: żółtych, białych, pomarańczowych, fioletowych
2 szt cukini żółtej i zielonej

Warzywa pokroić obieraczką w cienkie paski

Montaż tarty:

Na przestudzony spód tarty wlać masę serową. W masie serowej dowolnie ułożyć pokrojone marchewki i cukinie.
Tarte piec w termo obiegu 180 stopni przez 30 minut.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik gotowany

Tak przygotowany sernik wychodzi niezwykle puszysty, delikatny i wilgotny w ś...

Odsłon: 5326

>60 min
5
30 min
21
15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Naleśnik z kapustą na odchudzanie. Najlepiej jeść na śniadanie

Na śniadanie najlepiej sięgać po pożywne posiłki, które dodadzą energii, ale jednocześnie nie są wysokokaloryczne. Poznaj przepis na to, jak zrobić...

2
Informacje Wybrano najlepsze i najgorsze polskie dania. Wygrały pierogi ruskie, co jest w top najgorszych?

Nie jest tajemnicą, że Polacy są niezwykle dumni ze swojej kuchni, nasze pierogi, żurek, czy serniki zachwalane są także przez turystów z zagranicy...

0
Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

2
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3