Ciasto cytrynowe
- 420 g mąki 450
- 400 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 jaj
- 180 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
- 250 g crème fraiche
- 50 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- skórka otarta z 6 cytryn
Wykonanie
Przygotować 2 foremki keksowe. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną, sokiem z cytryny i skórką cytrynową, ubić trzepaczką i dodać do misy miksera. Dobrze wymieszać, napełnić foremkę.
Piekarnik nagrzać do 200oC, po 10 minutach od włożenia ciasta zmienić na 175oC i piec przez minimum 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Po odpieczeniu wystudzić.
Kąpiel mleczno-jajeczna z wanilią
- 2 laski wanilii
- 500 g mleka
- 4 jaja
Wykonanie
Wanilię przeciąć wzdłuż i wyskrobać nasionka. Wrzucić do zimnego mleka wraz ze strąkami wanilii. Zagotować, zdjąć z ognia i wyciągnąć strąki wanilii. Wystudzić całkowicie. Połączyć z lekko podbitymi jajkami. Wymieszać dokładnie rózgą. Odstawić.
Nadzienie
- 500 g truskawek
- 30 g klarowanego masła
- 50 g cukru dark muscovado
- 15 g świeżo zmielonej kawy
- 200 g ricotty
- 200 g mascarpone
- 50 g cukru pudru
Wykonanie
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło klarowane, a następnie truskawki i cukier dark muscovado oraz kawę. Smażyć 1,5 minuty, cały czas delikatnie mieszając, tak żeby nie uszkodzić truskawek. Zdjąć z ognia i wystudzić całkowicie. Ricottę i mascarpone wymieszać z cukrem. Połączyć masę serową z truskawkami.
Sos
- 600 g truskawek
- 25 g świeżo zaparzonego ristretto
- 100 g cukru trzcinowego
Wykonanie
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do rondla wraz z ristretto, oraz cukrem. Podgrzewać, cały czas mieszając na średnim ogniu przez 2 minuty. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.
Bita śmietana z wanilią
- 500 g śmietany 36%
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
Wykonanie
Śmietanę ubić. Kiedy zacznie gęstnieć, dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijać dalej, aż do uzyskania właściwej konsystencji.
Wykonanie tostów
Wystudzone całkowicie ciasto cytrynowe pokroić na kromki tostowe. Pomiędzy 2 kromki włożyć nadzienie. Zanurzyć „kanapkę" w kąpieli mleczno-jajecznej, a następnie usmażyć na maśle na złoty kolor. Podawać z sosem truskawkowym i bitą śmietaną. Wydać 2 podwójne tosty.