10 powodów, dla których warto jeść makaron

Przeciętny Włoch zjada rocznie ponad 25 kilogramów makaronu, Polacy – pięć razy mniej, tylko 5 kilogramów. Nie da się jednak ukryć, że po makarony sięgamy chętnie i chętnie z nimi eksperymentujemy. Dlaczego? Bo są…

Fot. www.barillastudio.it


Szybkie, proste i tanie

Makarony są szybkie w przygotowaniu. Dla porównania: porcja ziemniaków gotuje się ok. 20-25 minut, plus obieranie. Ugotowanie porcji ryżu czy kaszy zajmuje co najmniej kwadrans, a makaron jest gotowy w zaledwie 8 minut! W tym czasie możemy przyrządzić szybki sos lub po prostu rozłożyć talerze i udekorować stół.

Makaron jest także wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Wystarczy pamiętać o podstawowych zasadach: makaron zawsze wsypujemy do osolonej i wrzącej wody. Odcedzamy, dodajemy sos i gotowe. Po ciężkim dniu w pracy czy na uczelni najchętniej sięgamy po dania proste i szybkie. Tu makaron jest bezkonkurencyjny.

Średni koszt paczki makaronu to ok. 3-4 złote. Do tego prosty sos - z oliwy, czosnku i pomidorów lub podsmażonego boczku, jajek i czarnego pieprzu czy szpinaku ze śmietaną. W ten sposób z makaronu można zrobić jedne z najtańszych obiadów, które smakiem dorównują najbardziej wykwintnym potrawom.


Zdrowe, pyszne i o wielu zastosowaniach

Makaron to danie bardzo pożywne. Z uwagi na niski indeks glikemiczny bardzo powoli uwalnia cukier, co przedłuża uczucie sytości. Jest też doskonałym źródłem energii, czyli węglowodanów. Z tego powodu jest znakomitym daniem dla osób ciężko pracujących oraz sportowców.

Po makarony pełnoziarniste z kolei chętnie sięgają osoby dbające o linię. Warto też pamiętać, że makaron zawiera tryptofan - aminokwas odpowiedzialny za produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Podanie na obiad makaronu może tym samym wprawić nas w doskonały humor.

Makaron doskonale podkreśla smak sosów i dodatków, dlatego nadaje się do dań o praktycznie nieograniczonej gamie smakowej. Możemy także sięgnąć po makarony kolorowe z dodatkiem szpinaku lub pomidorów, pikantne z chili czy aromatyczne z ziołami. Zachwycają nie tylko charakterystycznym smakiem, ale także barwą - z których najbardziej intrygującym jest makaron czarny, barwiony sepią.

Jedynym ograniczeniem zastosowania makaronu jest nasza fantazja. Makarony podajemy po włosku, z sosami, jako zapiekanki, a także jako dodatek do zup i sałatek. Makarony możemy podawać na ostro, na kwaśno, na słodko-kwaśno i na słodko.

Równie dobrze pasują do warzyw, jak i do mięs, ryb czy owoców morza. I co ważne, doskonale nadają się do odgrzania. Wystarczy wrzucić je na patelnię, odsmażyć i podać z dowolnym dodatkiem.

ebook:   Zakochaj się w makaronach. 30 najlepszych przepisów


ebook   przetwory na cały rok w formacie pdf

ebook   przetwory na cały rok w formacie epub

ebook   przetwory na cały rok w formacie mobi

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

 


Uwodzą kształtem i nazwami potraw

Na świecie istnieje mnóstwo rodzajów makaronu i nawet jeśli nie uda nam się spróbować wszystkich, to jedno jest pewne: każde danie z makaronem w roli głównej prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Czy cokolwiek może się równać z talerzem pełnym cieniutkich nitek spaghetti, rurek, kolorowych świderków czy kokardek?

Dania z makaronu to nieodłączny element kuchni włoskiej, która uwodzi nie tylko smakiem, aromatem, ale także językiem. Penne con spinacchi, spaghetti aglio ogio e pepperoncino, penne ai frutti di mare, farfalle di pollo - w każdej z tych nazw kryje się zapowiedź wielkiej kulinarnej przygody.


Są i tradycyjne, i romantyczne

Mimo że makarony są kojarzone ze słoneczną Italią, to prawdopodobnie w każdej polskiej rodzinie znajduje się przynajmniej jeden ekspert od przygotowania doskonałego dania na bazie makaronu. Warto zatem podpytać o przepis, a następnie...

...podać ukochanej osobie takie idealne makaronowe danie! Makaron może być doskonałym pomysłem na romantyczna kolację. Jest przecież i prosty do zrobienia, i zdrowy, doskonale smakuje, a na talerzu wygląda ślicznie. Co byśmy z tego makaronu nie zrobili, zawsze możemy wymyślić jakąś efektowną nazwę. Penne d'amore? Amore Mio! I za to właśnie kochamy makarony.


Makaron na zdrowie! Kliknij!

Makaron na zdrowie! Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 119

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 144

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 147

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326