Najlepsze ciasta na lato - przepisy

W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz.

Barszcz czerwony na INTERIA.TV.

Składniki na ok. 4 l barszczu:

  • 3 kg podłużnych buraków
  • 1 korzeń selera
  • 3 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 3 cebule
  • 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta)
  • 5 suszonych prawdziwków
  • 4 - 6 wędzonych węgierek
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liski laurowe
  • 0,5 l zakwasu z buraków
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pierz

 

Przygotowanie:

1 kg buraków myjemy i układamy na blasze do pieczenia. Przykrywamy folią lub papierem do pieczenia i pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180˚C.

Pozostałe buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do bardzo dużego garnka, w którym będziemy gotować barszcz.

Wszystkie jarzyny myjemy i obieramy. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Jarzyny kroimy w plasterki i razem z grzybami, śliwkami oraz czosnkiem wkładamy do garnka i zalewamy całość ok. 4 l zimnej wody, tak by warzywa były przykryte. Dodajemy ziele, pieprz w ziarnach, liście laurowe i 1 łyżkę soli i bardzo powoli zagotowujemy.

Gdy wywar zawrze po raz pierwszy, od razu skręcamy ogień na mały i trzymamy wywar na bardzo wolnym ogniu, starając się nie doprowadzać do wrzenia. Tak gotujemy wywar ok. 40 - 50 minut. Powolne gotowanie gwarantuje piękny purpurowy, nasycony kolor i głęboki smak barszczu. Kiedy buraki w wywarze zmiękną, odstawiamy barszcz do wystygnięcia. Zimny przelewamy przez sito i dokładamy starte na tarce, obrane wcześniej upieczone buraki.

Upieczone buraki dodadzą barszczowi jeszcze ze więcej koloru i wzbogacą jego smak. Taki wywar odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej odstawiamy na kolejny dzień. Tuż przed podaniem, odcedzamy z barszczu starte buraki i zagotowujemy wywar bardzo powoli. Na koniec zakwaszamy kiszonym barszczem i doprawiamy majerankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Proste ciasto z winogronami

Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...

Odsłon: 23018

60 min
46
60 min
3
Desery lody mleczno-krówkowe

..jak wakacje to i lody dziś przepis na mega proste do zrobienia i smaczne lo...

Odsłon: 419

15 min
4
Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 401

15 min
31
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 5789

60 min
17