Barszcz czerwony

W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz.

Barszcz czerwony na INTERIA.TV.

Składniki na ok. 4 l barszczu:

  • 3 kg podłużnych buraków
  • 1 korzeń selera
  • 3 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 3 cebule
  • 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta)
  • 5 suszonych prawdziwków
  • 4 - 6 wędzonych węgierek
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liski laurowe
  • 0,5 l zakwasu z buraków
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pierz

 

Przygotowanie:

1 kg buraków myjemy i układamy na blasze do pieczenia. Przykrywamy folią lub papierem do pieczenia i pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180˚C.

Pozostałe buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do bardzo dużego garnka, w którym będziemy gotować barszcz.

Wszystkie jarzyny myjemy i obieramy. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Jarzyny kroimy w plasterki i razem z grzybami, śliwkami oraz czosnkiem wkładamy do garnka i zalewamy całość ok. 4 l zimnej wody, tak by warzywa były przykryte. Dodajemy ziele, pieprz w ziarnach, liście laurowe i 1 łyżkę soli i bardzo powoli zagotowujemy.

Gdy wywar zawrze po raz pierwszy, od razu skręcamy ogień na mały i trzymamy wywar na bardzo wolnym ogniu, starając się nie doprowadzać do wrzenia. Tak gotujemy wywar ok. 40 - 50 minut. Powolne gotowanie gwarantuje piękny purpurowy, nasycony kolor i głęboki smak barszczu. Kiedy buraki w wywarze zmiękną, odstawiamy barszcz do wystygnięcia. Zimny przelewamy przez sito i dokładamy starte na tarce, obrane wcześniej upieczone buraki.

Upieczone buraki dodadzą barszczowi jeszcze ze więcej koloru i wzbogacą jego smak. Taki wywar odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej odstawiamy na kolejny dzień. Tuż przed podaniem, odcedzamy z barszczu starte buraki i zagotowujemy wywar bardzo powoli. Na koniec zakwaszamy kiszonym barszczem i doprawiamy majerankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 580

>60 min
8
Desery Deserek kokosowa krówka

Polecam Wam szybki deserek kokosowa krówka, który przygotujecie w 30 minut. D...

Odsłon: 1587

30 min
14

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2