Do góry

Newsy

Chińskie pyszności

Nie wiedzą co to deser. W większości swoje zapotrzebowanie na cukier zaspokajają naturalnymi darami nieba. Słodkie niespodzianki i ciasteczka spożywają symbolicznie lub na specjalne okazje. Czego to Chińczycy nie wymyślą?!

Fot. 123RF/Picsel

"Czyścić stoły"- tak dosłownie brzmi tłumaczenie słowa deser z języka francuskiego (desservir). Dla Chińczyków jednak deser, nie ma nic wspólnego z degustacją słodkości lub serwowaniem smakołyków tuż po posiłku. Słodycze w Chinach podaje się jako przekąskę między daniami, by zachować równowagę smaku lub jako dodatek do herbaty. Wypieki, np. pyszne bułeczki bao (pao) nadziewane słodką masą ze zmielonych orzechów włoskich, migdałów i nasion sezamu, częściej kupić można u ulicznych sklepikarzy i w herbaciarniach, niż w restauracji.

Naturalne dary nieba

Jednym z ulubionych przysmaków Chińczyków jest miód, zwłaszcza biały z prowincji Xian oraz z pustynnej odmiany akacji. Według wierzeń, miód to słodka rosa opadająca na ziemię z nieba, jako dar Bogów. Bogowie również, hojnie zaopatrzyli Chiny w różne tropikalne owoce. Często serwuje się je na końcu poczęstunku (zamiast deserów), jest to sygnał, że niestety uczta pomału dobiega końca.

Popularnym, bardo zdrowym owocem, bogatym w cukier i witaminę C jest liczi. Posiada ono także właściwości kojące nerwy. Liczi pokryte jest chrupiącą łuską, skrywającą miąższ o delikatnym smaku, w którym tkwi duża pestka. Miąższ w suszonej postaci nazywany jest orzechem liczi i smakuje podobnie do suszonych moreli. Innym cenionym w Chinach owocem jest daktyl (Ziziphus jujuba). Jego substytut- jujuba nazywany chińskim daktylowcem, ma dużo białka i kwasów organicznych oraz działa znieczulająco. Stosuje się go do łagodzenia bólu przy schorzeniach reumatycznych ponadto, hamuje reakcje alergiczne.

Smaczne z pożytecznym

Naucz się mówić NIE- a będziesz szczęśliwy mówiąc TAK.
Świat jest rzeczą kruchą, nie jest, więc dobrze na niego liczyć.
Tragedia trwa chwilę, reszta Twojego cierpienia to Twoje dzieło.
Mimo, że sumienie nie ma zębów, nikt nie wytrzyma jego ukąszeń.


Te i wiele innych sentencji możemy odnaleźć w chińskich ciasteczkach szczęścia. Chińczycy połączyli "smaczne z pożytecznym", bowiem łakomczuchy nie tylko zaspokoją swoje zapotrzebowanie na słodycze, ale mogą również wzbogacić się duchowo. Fortune Cookies posiadają zarówno pierwiastek chiński jak i amerykański. Powstały one po I wojnie światowej w Stanach Zjednoczonych. Myśli w nich zawarte miały na celu emocjonalne wsparcie klientów chińskich restauracji, dotkniętych kryzysem finansowym. Ciasteczka przynosiły również ulgę chińskim emigrantom, którzy zagryzali nimi swoją tęsknotę do kraju.

Smakołyki na specjalne okazje.

Najważniejszą uroczystością w kulturze Chin jest Nowy Rok. Wówczas to, przygotowuje się tradycyjne, świąteczne przysmaki. Na noworocznej uczcie nie może zabraknąć kleistego ciasta z owocami, którym częstuje się "kuchennego boga". Lepka konsystencja skleja usta bożkowi, dzięki czemu, nie będzie mógł źle mówić o gościnnych rodzinach. Na stołach powinny pojawić się także jiaozi - faszerowane pierożki ze słodką niespodzianką. Znalezienie cukierka w środku pierożka świadczy o tym, że słodko minie przyszły rok, pieniążek zapewnia dobrobyt, a kasztan zwiastuje narodziny syna.

W Święto Latarni popularne jest spożywanie ryżowych kuleczek, wypełnionych słodkim nadzieniem. Symbolizują one szczęśliwe życie rodzinne. Natomiast w Święto Księżyca obowiązkowo należy spróbować księżycowych ciasteczek z mąki pszennej, które symbolizują jedność i ciepło "ogniska domowego".

Zebrała i opracowała: Monika Adamczyk

Źródła:
Kazik Ronhard, Chińskie smaki na polskim stole, Mada 2004
Barbara Stachnik, Chińskie słodkości

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń