Czy wiedzieliście, że kiełkujące warzywa, które często uważamy za nienadające się do spożycia, można ponownie wykorzystać? Podobnie jest z pestkami owoców, warzyw, a nawet ich skórkami. Poznajcie kilka trików, dzięki którym dacie warzywom drugie życie.

Cebula i czosnek puściły łodygi, a ziemniaki zapuściły „wąsy"? To żaden problem! W takich sytuacjach można ponownie je wykorzystać i w doniczce na parapecie zasadzić warzywa wcześniej sklasyfikowane jako odpady. Podobnie jest z obierkami i skórkami wielu owoców i warzyw. Nie dość, że można je spożywać, to znajdują zastosowanie jako kosmetyki lub środki czystości. Poznaj zaskakujące właściwości warzyw i owoców, które niepotrzebnie wyrzucasz do kosza.

1. Ziemniaki

Zarówno świeże z kłączami, jaki i te stare i pomarszczone, mogą posłużyć nam do domowej uprawy. Co ważne, możemy uprawiać je nie tylko w ogródku, ale także w donicach na balkonie. Dodatkowo, jeśli na obierkach widzimy czarne kropki, z których to właśnie wyrastają kłącza, również możemy posadzić je w ziemi, bez konieczności zakopywania całej bulwy. Skoro już jesteśmy w temacie ziemniaczanych obierków, to warto dodać, że z 1 kilograma ziemniaków, około 300 gramów to łupiny. Nie musimy ich marnować. Z umytych obierków można przygotować warzywny wywar, lub zapiec je w piekarniku z ulubionymi ziołami. Będą pyszne!

Bardzo często w sklepach i na placach targowych można znaleźć brokuły i kalafiory sprzedawane wraz z liśćmi. Zwykle traktujemy je jako odpady, jednak warto wiedzieć, że można wykorzystać je jako smaczny dodatek do wielu dań. Zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że to głównie w liściach, a nie w różyczkach tych warzyw, znajduje się najwięcej witamin. Małe listki najlepiej jedynie przepłukać i zjeść na surowo, przykładowo jako dodatek do sałatki. Większe liście można podsmażyć, przygotować na parze lub zrobić z nich pesto.

Nać selera częściej wykorzystywana jest w naszej kuchni jako dodatek do zup czy sosów. Z kolei nać marchewki cieszy się zdecydowanie mniejszą popularnością i zazwyczaj jest po prostu wyrzucana. To duży błąd, ponieważ z powodzeniem możemy ją wykorzystać do przygotowywania potraw, w taki sam sposób jak inną zieleninę. Co ciekawe, końcówki warzyw korzennych można uciąć u nasady, wsadzić do doniczki z ziemią i piaskiem, tak aby górna część była widoczna. Zapewniając ciepło i odpowiednią wilgoć, po kilku dniach pojawi się świeża nać.

Stary, suchy imbir nadaje się tylko do kosza? Nic z tych rzeczy! Niepozorny kawałeczek imbiru można reaktywować. Zalecamy użycie większej doniczki, gdyż jeśli będziemy cierpliwi to po kilku dniach roślina wypuści pierwsze łodyżki, a po kilku tygodniach będziemy mogli cieszyć się samodzielnie wyhodowanym imbirem.

Kiedy przypadkiem natrafiamy na zapomniany dawno czosnek, który jest już miękki i niezbyt nadający się spożycia, warto zwrócić uwagę, czy nie wyrastają z niego zielone łodygi. Wystarczy podzielić ząbek czosnku wraz z łodygą na pół, wsadzić do doniczki i odczekać kilka dni. Podobnie jak w przypadku cebuli, otrzymamy smaczny, domowy szczypiorek o lekko czosnkowym posmaku.

Cebula, która zbyt długo leżakuje w naszej kuchni, zaczyna wypuszczać zielone łodygi. Nie oznacza to, że warzywo nie nadaje się do spożycia. Wręcz przeciwnie, jeśli zostanie posadzona w doniczce z ziemią i będzie podlewana wodą, to po kilku dniach urośnie z niej pyszny szczypiorek. Co najlepsze, podcinany będzie nadal rosnąć.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

Odsłon: 145

60 min
2
Ciasta Rafaello

Spróbuj przygotować Rafaello – to ciasto zachwyci każdego! Delikatny kremi ko...

Odsłon: 234

60 min
1
30 min
90
60 min
20
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 3281

30 min
21