Dwukolorowe bagietki z suską sechlońską - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Bagietki są z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Dodatek śliwki, nadaje im specyficzny aromat i podkreśla smak pieczywa.

Fot. Materiały partnera

Ciasto ciemne
300 g mąki pszennej typ 500
100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
60 g susek sechlońskich
20g słodu jęczmiennego ciemnego barwiącego
8 g drobnej soli morskiej
4 g drożdży SAF instant
300 g wody

Wymieszać mąkę pszenną i orkiszową. Słód rozmieszać z wodą za pomocą rózgi. Dodać drożdże. Wsypać obie mąki i dodać sól. Wyrobić ręcznie. Gdy ciasto będzie już gotowe do garowania, dodać pokrojone suski sechlońskie. Garować ok. 2 godziny, składając ciasto co 20-30 minut.

Ciasto jasne
400 g mąki pszennej typ 500
4 g drożdży SAF instant
8 g drobnej soli morskiej
270 g wody

Z powyższych składników wyrobić ciasto jasne. Garować i przekładać tak jak ciasto ciemne w tym samym czasie. Gdy ciasta będą gotowe, połączyć według poniższych instrukcji.

Montaż

Podzielić oba ciasta na 4 równe części. Wstępnie złożyć i zostawić pod przykryciem na 15-20 minut. Blat lekko podsypać mąką. Rozłożyć ciasta na prostokąty. Cztery prostokąty ciasta jasnego przykryć czteroma prostokątami ciasta ciemnego tak, aby idealnie się pokrywały. Na spodzie ma być ciasto jasne, a na górze ciemne.

Naciągając ciasta, zwinąć je w rulon i nadać kształt bagietek odpowiedni do formy. Formę wysmarować tłuszczem. Bagietki ułożone na formie garować przez jeszcze ok. 20 minut. Oprószyć mąką. Naciąć.

Piec w zaparowanym (przez pierwsze 15 sekund), nagrzanym do 240°C piekarniku przez 15 do 20 minut. W ¾ czasu pieczenia zsunąć bagietki z formy bezpośrednio na szamot i piec dalej.

UWAGA: zabrania się podsypywania mąką podczas pracy z ciastem. Mąki do podsypywania można użyć dopiero przy składaniu bagietek, i to z umiarem!

Dodatki do bagietek

Rillette z makrelą

250 g makreli wędzonej
1 duża łyżka musztardy „à l'ancienne"
serek śmietankowy
1 szalotka
1 cytryna
50 g masła
szczypiorek
pieprz kolorowy

Obrać makrelę. Dodać serek, musztardę, posiekaną szalotkę, posiekany szczypiorek, otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Przyprawić do smaku.

Pasztet z kurzych wątróbek

250 g wątróbek drobiowych
50 g masła klarowanego
2 szalotki
1 ząbek czosnku
szczypta posiekanego świeżego rozmarynu
łyżka brandy
sól, pieprz
cukier
4 jabłka
pieprz czarny w ziarnach

Na głębokiej patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić wątróbki. Smażyć przez kilka minut tak, by ze wszystkich stron były ścięte. Dolać brandy, dodać sól i pieprz, zdjąć z ognia. Wyjąć wątróbki i zmiksować blenderem.

Na tej samej patelni podsmażyć szalotki do miękkości. Posłodzić do smaku. Wrzucić rozmaryn i zgnieciony czosnek. Dodać do zmiksowanych wątróbek i jeszcze raz zmiksować.

Obrać jabłka i dusić do miękkości. Posłodzić, dodać tłuczony czarny pieprz. Dodatki nałożyć do słoiczków.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 341

15 min
6
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 220

15 min
12
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

1
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0