Tegoroczna jesień przyniosła nam mnóstwo dorodnych grzybów. Jeśli podczas grzybobrania w twoim koszyku znalazły się podgrzybki i borowiki, możesz wyczarować z nich wyjątkową zupę z przepisu Ewy Wachowicz. Do jej przygotowania będziesz potrzebować także ziemniaków, marchewki oraz oczywiście cebuli, która doskonale współgra ze smakiem leśnych skarbów. Sekretem grzybowego cappuccino, bo właśnie tak prowadząca nazwała potrawę, są warstwy – pyszna, wyrazista, grzybowa zupa krem oraz puszysta pianka z bitej śmietany – imitująca tę znajdującą się na włoskiej kawie. Na wierzchu zupy koniecznie musi znaleźć się posiekana natka pietruszki, która świetnie podkręci smak dania.
Cappuccino z grzybów leśnych według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisCappuccino z grzybów leśnych według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Drugim daniem, które Ewa Wachowicz zaserwowała w tym odcinku, był filet z piersi gęsi. Sekretem soczystej gęsiny jest smażenie go wraz ze skórą, którą uprzednio należy naciąć, tak by nie uszkodzić struktury mięsa. Warto pamiętać również o dobraniu odpowiednich przypraw, świetnie sprawdzi się klasyczne połączenie, czyli pieprz, sól oraz suszony tymianek. Mięso przed smażeniem powinno poleżeć w przyprawach przez kilka godzin (należy umieścić je w szczelnie zamkniętym naczyniu w lodówce).
Gęsie filety z piersi należy zacząć smażyć skórą do dołu, nie nagrzewając uprzednio garnka. Do podsmażonego z dwóch stron mięsa, prowadząca dodała bulion oraz szklankę czerwonego wina. Do tego przepisu doskonale będzie pasował słodki akcent w postaci suszonej żurawiny oraz żurawinowej konfitury, która sprawi, że danie będzie miało lekko kwaskowaty posmak. Warto dorzucić również łyżkę miodu. Następnie należy dusić mięso, aż stanie się miękkie.
Dodatkiem do dania będzie kasza jęczmienna z purée z ćwikłowych buraczków. Takie połączenie nie tylko będzie niezwykle smaczne i zdrowe, ale i za sprawą czerwonego koloru pięknie zaprezentuje się na talerzu. Słodkim, jesiennym akcentem będą pieczone jabłka z żurawiną. Wyśmienite danie gotowe!
Filet z gęsi z przepisu Ewy Wachowicz
Zobacz przepisFilet z gęsi z przepisu Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak wspomina sama prowadząca, po pysznym obiedzie musi znaleźć się miejsce na coś słodkiego. W tym odcinku na deser Ewa Wachowicz zaserwowała ciasto z sezonowymi owocami, czyli roladę gruszkową – przepis wymyślony przez jej mamę. Do przygotowania tej jesiennej słodkości, niezbędny będzie puszysty biszkopt, do którego należy zaopatrzyć się w: pięć jaj, szczyptę soli, szklankę cukru, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz szklanka mąki.
W tym przepisie najlepiej sprawdzą się nasze, polskie gruszki, które o tej porze roku są najsmaczniejsze. Należy je obrać, pokroić i oprószyć cynamonem, a także ułożyć na dużej blasze z piekarnika. Przygotowane wcześniej ciasto biszkoptowe należy przełożyć i dokładnie rozprowadzić na gruszkach. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Następnie, po wyciągnięciu ciasta z pieca, kiedy jest jeszcze ciepłe, należy szybko je zwinąć. Najlepiej robić to na bawełnianej ściereczce. Zwieńczeniem deseru będzie polewa z gorzej czekolady oraz łyżki masła.
Rolada z gruszkami według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisRolada z gruszkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »